Blogs

GODIŠNJICA OKTOBARSKIH PROTESTA U PODGORICI
18 Oct

GODIŠNJICA OKTOBARSKIH PROTESTA U PODGORICI

Javno komentarisanje postupaka koji su toku i nepravosnažnih sudskih odluka nije prihvatljivo u društvu koje drži do vladavine prava i integriteta. Zato je važno da svi društveni subjekti i pojedinci koji imaju određeni medijski uticaj doprinose situaciji koja osigurava objektivno i nepristrasno odlučivanje suda.  U tom kontekstu a u cilju doprinosa pravdi cijenim da je važno podsjetiti na određene činjenice. 
POVODOM DANA MUP CRNE GORE: REAFIRMISATI SUOČAVANJE POLICIJE SA SOPSTVENOM PROŠLOŠĆU
01 Oct

POVODOM DANA MUP CRNE GORE: REAFIRMISATI SUOČAVANJE POLICIJE SA SOPSTVENOM PROŠLOŠĆU

Podgorica, 2.oktobar 2017. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije svim službenicima_cama Ministarstva unutrašnjih poslova  (MUP) Crne Gore i resornom ministru, Mevludinu Nuhodžiću, čestita Dan MUP-a. Za građansku kontrolu policije jedno od važnijih pitanja za izgradnju i potvrdu kredibiliteta jeste suočavanje policije sa sopstvenom prošlošću. S tim u vezi ukazujemo na novije javne istupe članova Savjeta za građansku kontrolu rada policije u vezi sa predmetnom temom.
LJUDSKA PRAVA LICA LIŠENIH SLOBODE U CRNOJ GORI
29 Sep

LJUDSKA PRAVA LICA LIŠENIH SLOBODE U CRNOJ GORI

Nevladina fondacija “Građanska alijansa” sa sjedištem u Podgorici publikovala je izvještaj "Ljudska prava lica lišenih slobode u Crnoj Gori" uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije. Izvještaj je dio monitoringa stanja poštovanja ljudskih prava u ovoj oblasti u okviru projekta: „Reforma sistema izvršenja krivičnih sankcija".  U izvještaju su, između ostalog, predstavljene i navedene brojne aktivnosti i tekovine Savjeta za građansku kontrolu rada policije, naročito u poglavlju “Policijska tortura”, strane 27-38.
PREDLOG ZAKONA O UNUTRAŠNJIM POSLOVIMA
19 Sep

PREDLOG ZAKONA O UNUTRAŠNJIM POSLOVIMA

Podgorica, 19. septembar 2017. godine - Ministarstvo unutrašnjih poslova dostavilo je Savjetu za gradjansku kontrolu rada policije Predlog zakona o unutrašnjim poslovima koji je u završnoj fazi usaglašavanja sa Sekretarijatom za zakonodavstvo.  Ovdje je dostupan sami predlog Zakona:  Ovdje su dostupna mišljena nadležnih državnih organa: Zakon o unutrašnjim poslovima 18 SEPTEMBAR.doc Mišljenje SZZ.pdf
BEZBJEDNOSNA SITUACIJA U KOTORU I CRNOJ GORI
19 Sep

BEZBJEDNOSNA SITUACIJA U KOTORU I CRNOJ GORI

Podgorica, 19. septembar 2017. godine - Član Savjeta za građansku kontrolu rada policije, mr Aleksandar Saša Zeković, na interesovanje određenih medija, dao je izjave povodom bezbjednosne situacije u opštini Kotor i Crnoj Gori i s tim u vezi osvrnuo se na stavove Ministra unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludina Nuhodžića. Izjava data novinarki nezavisnog radija “Antena M”, Mirjani Dragaš, dostupna je na ovom linku.
MONITORING PROSTORIJA ZA ZADRŽAVANJE  U CENTRU BEZBJEDNOSTI BUDVA
08 Jul

MONITORING PROSTORIJA ZA ZADRŽAVANJE U CENTRU BEZBJEDNOSTI BUDVA

Predsjednik, prof. dr Dražen Cerović, i članovi Savjeta za građansku kontrolu rada policije, dr Vladimir Dobričanin i mr Aleksandar Saša Zeković, boravili su, dana 6. jula 2017. godine, u radnoj posjeti Centru bezbjednosti Budva gdje im je domaćin bio načelnik Darko Ćorac. Posjetu je pratio i savjetnik direktora Uprave policije Sead Frljukčić.  Predsjednik i članovi Savjeta u pratnji komandira Stanice policije, Slobodana Kovačevića, obišli su prostorije za zadržavanje koje su zatekli u besprekorno urednom stanju i iste funkcionišu u skladu sa domaćim i CPT standardima. 
UPRAVI POLICIJE I GLAVNOM SPECIJALNOM TUŽIOCU DOSTAVLJENE KONKRETNE INFORMACIJE O KRIVOLOVU NA PRIMORJU
04 Jul

UPRAVI POLICIJE I GLAVNOM SPECIJALNOM TUŽIOCU DOSTAVLJENE KONKRETNE INFORMACIJE O KRIVOLOVU NA PRIMORJU

Podgorica, 4. jul 2017. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije aktivno radi na praćenju primjene policijskih ovlašćenja povodom veoma prisutne problematike krivolova odnosno izlova ribe u primorskim opštinama nedozvoljenim eksplozivnim sredstvima. S tim u vezi kreiran je i upućen direktoru Uprave policije dokument sa povjerljivim podacima u kojem su sakupljena dosadašnja saznanja Savjeta na osnovu komunikacije sa više desetina građana i aktivista civilnog društva a odnose se na tematiku krivolova i izvršenje niza krivičnih djela s tim u vezi. 

Pages