PODRŠKA LGBTIQ ZAJEDNICI: POSJETA DROP IN CENTRU

PODRŠKA LGBTIQ ZAJEDNICI: POSJETA DROP IN CENTRU
02 Aug

PODRŠKA LGBTIQ ZAJEDNICI: POSJETA DROP IN CENTRU

Članica Savjeta za građansku kontrolu rada polije Aida Petrović posjetila je LGBTIQ Drop in centar koji je nedavno bio meta homofobnih napada i tom prilikom razgovarala sa Jelenom Čolaković, programskom direktorka nevladine organizacije (NVO) “Juventas”.

Istaknuto je zadovoljstvo brzom reakcijom Savjeta i pruženom javnom  podrškom LGBTIQ zajednici -  http://www.kontrolapolicije.me/blog/prati-se-postupanje-policije-povodom-napada-na-lgbtiq-drop-centar 

Iz NVO Juventas naročito su istakli važnost kontinuiranih obuka za jačanje kapaciteta i senzibilisanje policije o potrebama, diskriminaciji i bezbjednosnim rizicima koje postoje prema LGBTIQ zajednici.

Važno je da se vlasti i političari ne zalažu samo deklarativno za društveno prihvatnje LGBTIQ zajednice, već da i u praksi pokažu znažnu političku volju i spremnost za zaštitu i poboljšanje prava svih pripadnika/ca LGBTIQ zajednice.

Diskriminacija i govor mržnje prema LGBTIQ osobama koji se može čuti sa važnih političkih i društvenih adresa je nedopustiv i neprihvatljiv i čini problem ove zajednice većim -  istakla je direktorka Juventas-a Jelena Čolaković.

Okupljanje u Drop in centru je upriličeno kako bi se istakla važnost javne podrške i uspostavljanja održivosti socijalno-zdravstvenih servisa u Crnoj Gori. Kada su u pitanju događaji koji su se desili u prethodnih nekoliko dana, direktorka Čolaković  je napomenula da su reagovanja koja su uslijedila, LGBTIQ zajednici jako značila i važna su kako bi crnogorsko društvo vidjelo da podrška dolazi od različitih aktera.

Okupljanju su, pored Petrović, koja je tamo bila u ime Savjeta za građansku kontrolu rada policije, prisustvovali Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković i sekretar Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada Podgorica Ivan Terzić.