NEPRIHVATLJIVO ĆUTANJE ZVANIČNE CRNE GORE

NEPRIHVATLJIVO ĆUTANJE ZVANIČNE CRNE GORE
26 May

NEPRIHVATLJIVO ĆUTANJE ZVANIČNE CRNE GORE

OBILJEŽENO 25. GODINA OD ZLOČINA

Herceg Novi, 25. maj 2017. - Ispred zgrade Centra bezbjednosti (CB) Herceg Novi u organizaciji nevladinih organizacija “Akcija za ljudska prava”, “Anima” i “Centar za građansko obrazovanje” održan je komemorativni skup povodom 25. godina od nezakonitog hapšenja i deportacije izbjeglica iz Bosne i Hercegovine (BiH). Komemoraciju je podržao i Savjet za građansku kontrolu rada policije.

Crnogorska policija je u maju i junu 1992. nezakonito uhapsila najmanje 66 civila, koji su u Crnu Goru izbjegli od rata u BiH, i u svojstvu talaca ih predala vojsci bosanskih Srba da im posluže za razmjenu ratnih zarobljenika. Većina izručenih odmah su ubijeni, ostali su ubijeni u logorima, a nekolicina je preživjela mučenje i na kraju su razmijenjeni. Još uvek se nekim žrtvama deportovanim iz Herceg-Novog 27. maja 1992. ne zna ni grob, niti gdje su tačno ubijeni.

Na komemoraciji je, u ime organizatora, govorila gospođa mr Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorka “Akcije za ljudska prava” koja je podsjetila na aktivnosti ovih NVO i građanske kontrole policije. Upućene su 2011. i 2012. godine tri inicijative: (1) inicijativa tadašnjem predsjedniku Skupštine Crne Gore, Ranku Krivokapiću, i svim šefovima poslaničkih klubova, da se 27. maj proglasi Danom sjećanja na žrtve zločina deportacije izbjeglica 1992 iz Crne Gore; (2) inicijativa tadašnjem predsjedniku Vlade Crne Gore Igoru Lukšiću, tadašnjim ministrima unutrašnjih poslova i kulture Ivanu Brajoviću i Branislavu Mićunoviću, kao i tadašnjem predsjedniku Skupštine Opštine Herceg-Novi, Dejanu Mandiću – da se podigne spomen obilježje žrtvama deportacije izbjeglica 1992. ispred objekta CB Uprave policije MUP Crne Gore u Herceg Novom, podržavajući tako i želju porodica deportovanih žrtava; (3) 2012. godine je upućena inicijativa i da crnogorska policija uputi izvinjenje zbog primjene policijskih ovlašćenja tokom deportacije izbjeglica iz BiH. Za više informacija posjetiti: http://www.hraction.org/?p=12955 

Na skupu su prisustvovali lokalni predstavnici_ce Socijaldemokrata Crne Gore, Demokratske Crne Gore, Liberalne Partije, Bošnjačke stranke, građanskog pokreta “Ura”, predsjednik opštine Plav i više nevladinih organizacija. 

U ime Savjeta za građansku kontrolu rada policije komemoraciji je prisustvovao, i na istoj govorio, član Savjeta mr Aleksandar Saša Zeković. Njegovo izlaganje dostupno je ovdje: http://www.kontrolapolicije.me/…/izvinjenje-policije-zbog-l… 

Savjet je još 2012. izdao preporuku MUP i Uprave policije da se porodicama žrtava, bošnjačkoj i muslimanskoj zajednici i javnosti u cjelini uputi odgovarajuće izvinjenje. 

Savjet vjeruje da čin izvinjenja, upravo u ovom društvenom trenutku, snaži ugled policije, njen kredibilitet i povjerenje u javnosti, cijeneći da je to u kontekstu diskontinuiteta s ranijim politikima i praksom kršenja ljudskih prava. 

Očekujemo od premijera Markovića i ministra Nuhodžića da se napokon uvaži izdata preporuka i realizuje istorijsko važno izvinjenje koje je i u kontekstu diskusije o prevazilaženju tereta prošlosti i sveukupnog pomirenja u Crnoj Gori.

Kako su se premijer i Uprava policije Kraljevine Norveške izvinili zbog učešća tamošnje policije u deportaciji i stradanju Jevreja možete pogledati ovdje:

http://www.haaretz.com/jewish/news/norway-police-apologize-over-world-war-ii-deportations-of-jews-1.480716 

http://www.dagsavisen.no/innenriks/historisk-unnskyldning-1.472621

http://www.14words.net/2012/11/norway-police-apologise-for-oslo-jewish.html 

http://www.aftenposten.no/norge/Politiet-ber-norske-joder-om-unnskyldning-136916b.html 

http://www.thejournal.ie/norway-deportation-jews-690236-Nov2012/ 

http://www.newsinenglish.no/2012/01/27/official-apology-for-jewish-deportation/ 

http://www.miff.no/Historie/2012/11/26Norskpolitiberomunnskyldning.htm 

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=11&dd=26&nav_id=663455 

Medijski prikazi komemorativne aktivnosti triju NVO:

http://www.vijesti.me/vijesti/obiljezeno-25-godina-od-deportacije-izbjeglica-iz-cg-939405 

http://www.radiohercegnovi.net/obiljezeno-cetvrt-vijeka-od-deportacije-izbeglica/

http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2017-05-25/files/assets/basic-html/page-8.html

http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/166902/obiljezeno-cetvrt-vijeka-od-deportacije.html 

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Drustvo&clanak=599879&datum=2017-05-25

https://bijelo-polje.com/herceg-novi25-godisnjica-deportacije-i-ubistva-bih-izbjeglica/ 

https://fosmedia.me/infos/drustvo/u-herceg-novom-obiljezavanje-25-godina-od-deportacije

http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/166880/nema-slobodne-cg-bez-kaznjavanja-zlocinaca.html