SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
18 Jul

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

18. jula 2013. godine održan je sastanak članova Savjeta za građansku kontrolu rada policije sa direktorom Uprave policije. Sastanku su prisustvovali predsjednik Savjeta Jovan Poleksić i članovi dr Branislav Radulović i mr Aleksandar Saša Zeković, dok su uz direktora Uprave policije učešće uzeli pomoćnici i starješine organizacionih jedinica.

Učesnici sastanka iskazali su zadovoljstvo na realizaciji susreta i istakli da on predstavlja dobar impuls za nastavak uspješne saradnje.

Predstavnici Savjeta su istakli da Uprava policije i Savjet za građansku kontrolu rada policije predstavljaju partnere, kakva praksa je i ostvarena u dosadašnjem periodu, te da zajednički rad ima za cilj punu implementaciju propisa kojima se obezbjeđuje poštovanje ljudskih prava i sloboda u preduzimanju ovlašćenja policije. Ovom prilikom, učesnici sastanka razgovarali su i o odnosu policije prema osjetljivim društvenim grupama, promociji njihovih prava, inkluziji marginalizovanih grupa a posebna pažnja je posvećena i konkretnim slučajevima u kojima je Savjet okončao rad te implementaciji zaključaka, preporuka i ocjena ovog tijela.

Direktor Uprave policije, uz ocjenu da je da je dosadašnja saradnja bila profesionalna i kvalitetna, istakao je da Uprava policije implementaciji odluka Savjeta povodom konkretnih predmeta posvećuje posebnu pažnju te da iste smatra veoma korisnim i djelotvornim iz aspekta unaprjeđenja primjene policijskih ovlašćenja, podizanja nivoa kvaliteta rada policije i povjerenja građana u policijski servis.

Na kraju sastanka, zajednički je ocijenjeno da je dosadašnja saradnja Uprave policije i Savjeta za građanasku kontrolu rada policije bila uspješna i veoma korisna, da postoji obostrana spremnost za njenim nastavkom te da je potrebno uložiti i dodatni napor da se ista dodatno osnaži i unaprijedi.