ZAUSTAVITI NEPRIMJERENO I KOMPROMITUJUĆE OGLAŠAVANJE POLICAJACA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ZAUSTAVITI NEPRIMJERENO I KOMPROMITUJUĆE OGLAŠAVANJE POLICAJACA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA
29 Jul

ZAUSTAVITI NEPRIMJERENO I KOMPROMITUJUĆE OGLAŠAVANJE POLICAJACA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Podgorica/Nikšić/Plužine, 29. jul 2022. godine - Koordinatorka omladinskog kluba Građanske incijative “21. maj” Iva Bogićević podnijela je inicijativu i pritužbu direktoru Upravi policijeEtičkom odboru Uprave policije i Savjetu za građansku kontrolu rada policije da se provjeri da li je nastup policijskog službenika Stanice policije (SP) Plužine gospodina V.Ć. u skladu sa etičkim vrijednostima crnogorske policije, instrukcijom direktora Uprave policije o oglašavanju policijskih službenika na društvenim mrežama i tekovinama/preporukama Savjeta za građansku kontrolu rada policije koji je naročito insistirao na tome da u privatnim nastupima policijski službenici imaju pristojan i odnos uvažavanja prema svakom građaninu.

Gospodin V.Ć. se oglasio na zvaničnoj stranici portala CDM koji je prenio govor mladog radnika iz Nikšića Vuka Nikčevića na ljudskopravaškom građanskom stajanju ispred zgrade Centra bezbjednosti Nikšić - https://www.cdm.me/drustvo/protest-u-niksicu-prekid-i-nasilje-13-jula-osmislila-rukovodstva-lokalne-policije-i-opstine/?fbclid=IwAR2ku6baOF3Li-2cJYF4k7X4ZWFZIXwjWRF_D_5Qq4GzlPlA5LvNgD7Zm-Q - a koji je organizovan zbog neadektnog i neprofesionalnog postupanja policije prilikom  obilježavanja državnog praznika 13. jula. 

Podnositeljka pritužbe je naglasila da je govor gospodina Nikčevića bio pristojan a svako neslaganje sa njim, na što svako ima pravo, treba saopštiti na pristojan i korektan način.

Službenik V.Ć., iz SP Plužine, na taj tekst napisao je, 28. jula 2022. godine, ove komentare: “Popišam ti se u usta Nikčeviću” i “Koja bagra”.

Savjet je primijetio da nakon zaista duže pauze, počinju da se intenziviraju neprimjereni nastupi policijskih službenika na različitim društvenim mrežama. Savjet smatra da se treba zajedničkim zalaganjem to zaustaviti i pomoći da se unaprijedi lična odgovornost kako ne bi dolazilo do nepotrebne kompromitacije pojedinaca koji rade u policijskoj službi, njihovog konfrontiranja sa zajednicom kojoj policija služi ali i do narušavanja pozitivnog imidža i povjerenja koje Policija Crne Gore ima u društvu i javnosti.

Savjet je povodom ovog slučaja direktoru Uprave policije izdao nekoliko preporuka.

Preporučeno je da se reafirmiše upoznavanje policijskih službenika u svim organizacionim jedinicima Uprave policije sa Kodeksom policijske etike kao i da se reafirmiše, i ako je potrebno osnaži, ranija Instrukcija direktora Uprave policije o ponašanju/oglašavanju policijskih službenika na društvenim mrežama u čijoj je inače izradi i donošenju aktuleni direktor Uprave policije, Zoran Brđanin, svojevremeno odigrao ključnu ulogu (kao rukovodilac Odjeljenja za analitiku UP i liasson oficir za vezu sa Savjetom).

Savjet je preporučio da pretpostavljeni starješina službenika SP Plužine, gospodina V.Ć., ostvari neposredni, pisani ili telefonski, kontakt sa građaninom gospodinom Vukom Nikčevićem i na odgovarajući način, uz moguće i izvinjenje, distancira policijsku organizaciju, CB Nikšić i SP Plužine, od neprimjerenog postupka gospodina V.Ć. Policija Crne Gore ne stoji iza takvih pojedinačnih nastupa službenika i to treba jasno saopštiti.

Savjet je preporučio direktoru Uprave policije i da naloži i isprati pokretanje postupka pred Etičkim odborom Uprave policije jer nastup gospodina V.Ć. objektivno predstavlja teži disciplinski prekršaj.

Savjet je preporučio da pretpostavljeni starješina u Stranici policije i/li CB Nikšić obavi neposredni razgovor sa pol. službenikom gospodinom V.Ć, upozori ga na dalje ponašanje na društvenim mrežama uz poziv da sadržaj na svom profilu prilagadi odredbama Kodeksa policijske etike.

Kako je gospodin Vuk Nikčević podnio i prijavu CB Nikšić zbog drskog i bezobzirnog ponašanja gospodina V.Ć. prema njemu, na javnom mjestu, Savjet je pozvao direktora Uprave policije da naloži da postupanje i ocjena po prijavi bude objektivna i profesionalna i bez bilo kakvih olakšica ili njegovog privilegovanja gospodina V.Ć.