ZATRAŽENI PODACI O POSTUPANJU POLICIJE NA CETINJU

ZATRAŽENI PODACI  O POSTUPANJU POLICIJE  NA CETINJU
29 Nov

ZATRAŽENI PODACI O POSTUPANJU POLICIJE NA CETINJU

Podgorica, 29. novembar 2017 - Savjet za građansku kontrolu rada policije, postupajući po sopstvenoj inicijativi, uzeo je u rad provjeru postupanja policije u vezi sa nasiljem na izborni dan na Cetinju, 26. novembra 2017, kada su održani izbori za Skupštinu Prijestonice. 

Savjet je konstatovao da su brojni politički subjekti a naročito građani, putem različitih društvenih aplikacija, iskazali iznenađenje pa i razočarenje navodnim neprofesionalnim postupanjem policije dok su neki lokalni funkcioneri određenih političkih partija u negativnom kontekstu pominjali ulogu policije.

Iako je možda dobar dio tih navoda populističke prirode i dio nekonstruktivnog političkog konteksta i djelovanja Građanska kontrola policije cijeni da je javnosti neophodno pružiti  odgovarajuće odgovore.

S tim u vezi Savjet za građansku kontrolu rada policije od direktora Uprave policije zatražio je ove podatke:

  1. Detaljnu infomaciju o svim aktivnostima načelnika i policijskih službenika Odjeljenja bezbjednosti (OB) Cetinje na izborni dan, 26. novembar 2017, koja uključuje i podatke o svim incidentima i prijavljenom nasilju i aktivnostima policije  s tim u vezi.
  2. Detaljnu informaciju o komunikaciji Uprave policije, koja uključuje i jasne podatke o satnici svih radnji, sa nadležnim Osnovnim državnim tužilaštvom. 
  3. U toku drugog dnevnika Televizije Crne Gore, dok govori novinarka gospođa Irena Rašović, koja izvještava iz zgrade Skupštine Prijestonice, iza njenih leđa, što registruje kamera, pojavljuje se grupa mladića, jedan za drugim, od kojih su većina bili s kapuljačom na glavi. Taj snimak odnosno kadar prilično je uznemirio i zainteresovao javnost. Savjet traži od Uprave policije da utvrdi identitet tih lica kao i razlog njihovog boravka, u neradnom danu, u zgradi Skupštine Prijestonice. Možda se radi o poznatim članovima neke političke partije koji nisu htjeli na dati način da budu snimljeni ali Savjet svakako cijeni da je važno da se javnosti pruža informacija i tome jer je to interesu zaštite kredibiliteta policije. Snimak možete pogledati ovdje.
  4. Kako značajan broj građana Prijestonice tvrdi da je u izbornoj noći registrovana kolona automobila bez registarskih oznaka, koja je duže vrijeme kružila gradom, Savjet se interesuje da je li taj podatak poznat Upravi policije odnosno OB Cetinje, da li je neko od građana prijavio kretanje tih vozila i šta su službenici OB Cetinje preduzeli s tim u vezi. 
  5. Detaljnu informaciju o razlozima upućivanja i konkretnim aktivnostima službenika SAJ-a u izbornoj noći 26. na 27. novembar 2017. godine. 

Objavljivanje ovih informacija je u interesu javnosti i zaštite integriteta policije.