Zaključak Savjeta po prituzbi gdje S.R. iz Budve o postupanju UP po prijavama da je ometaju u samostalnom obavljanju roditeljske dužnosti

Zaključak Savjeta po prituzbi gdje S.R. iz Budve o postupanju UP po prijavama da je ometaju u samostalnom obavljanju roditeljske dužnosti
13 Dec

Zaključak Savjeta po prituzbi gdje S.R. iz Budve o postupanju UP po prijavama da je ometaju u samostalnom obavljanju roditeljske dužnosti

Podgorica/Budva, 13. decembar 2021. godine - Građanka gospođa S.R. iz Budve obratila se Savjetu za građansku kontrulu rada policije pritužbom iznoseći ozbiljne primjedbe na postupanje policijskih službenika povodom više puta prijavljenog nasilja u porodici  i činjenice da joj se ometa porodična zajednica sa malodobnim sinom, što je takođe prijavila više puta bezuspješno policiji. 

Građanka je zatražila da Savjet provjeri postupanje policije i da se istoj naloži da postupa po zakonu. Građanka je zatražila i neposrednu komunikaciju sa članicom Savjeta Aidom Petrović, što joj je odmah omogućeno.

Savjet je sa pritužbom zadužio, u svojstvu obrađivačice i izvjestiteljke, svoju članicu Aidu Petrović. 

Odmah po prijemu pritužbe Savjet je od direktora Uprave policije zatražio da mu se pripremi detaljna informacija o svim prijavama koje je povodom oba osnova podnijela gospođa S.R.

Savjet je uputio i hitnu preporuku direktoru Uprave policije da naloži starješinama u Centru bezbjednosti Budva da odmah pozovu na razgovor građanku S.R. i sa njom razjasne sve okolnosti oko trenutnog nepostupanja i obaveže ih, da dok je zakonski roditelj i staratelj tom djetetu, postupaju po njenim prijavama.

Savjet je zatražio od direktora Uprave policije i da naloži poseban senzibilitet u postupanju policijskih službenika jer se u ovom slučaju radi o žrtvi nasilja i različitih ekonomskih pritsaka koji su se nastavili i do današnjeg dana. 

Savjet je predložio, kako bi se sanirala dosadašnja i spriječila dalja šteta na ovom slučaju, da se odmah, od strane Uprave policije, o istom obavijesti i Operativni tim MUP Crne Gore za borbu protiv nasilja nad ženama.

Tom tijelu neposredno se obratio i Savjet i upoznao ga sa pritužbom kao i zahtjevom i preporukom koje su upućeni direktoru Upravi policije.

U nastavku obrade predmeta članica Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aida Petrović prisustvovala je sastanku Operativnog tima za borbu protiv porodičnog nasilja i nasilja nad ženama, tokom kojeg je, između ostalih, razmatran slučaj nasilja nad S.R. koja se obratila Savjetu i prijavila nasilje od kćerke nad njom i maloljetnim sinom (14god). Zbog zaštite ličnih podataka i poštovanja standarda i procedura uspostavljenih unutar Operativnog tima, koji svojim ukupnim radom dokazano drži do integriteta, Savjet je odlučio da detaljnije ovdje ne predstavlja sadržaj te sjednice i diskusiju vođenu tom prilikom kao ni podatke koje je iznijela inspektorka CB Budva gospođa D.M. 

Savjet je zaključio da je bilo kakav proizvoljni pristup službenika CB Budva i Uprave policije u cjelini prema podnositeljki pritužbe građanki S.R. neprihvatljiv i da policijski službenici roditeljska prava, u svoj praksi, jedino mogu ograničiti na osnovu mjerodavnih odluka nadležnih organa, a kojima je zaštićen najbolji interes djeteta. 

Savjet je zakjučio da je neprihvatljivo da ovim povodom izostane odgovor direktora Uprave policije. Takav pristup nije partnerski, profesionalan i stvara dodatu zabrinutost po pitanju objektivnog i nepristrasnog odnosa policijske organizacije prema podnositeljki pritužbe gospođi S.R. koja je nesporno izložena prijetnjama i psihičkom nasilju koji policijski službenici ne smiju, na bilo koji način, da podržavaju ili produžavaju njegovo trajanje. 

Savjet na osnovu dostupnih podataka o slučaju zaključuje da policijski službenici nijesu postupali sa dovoljnom profesionalnom pažnjom, proaktivno i uvažajući nespornu činjenicu da je gospođa S.R., majka starijeg maloljetnika, koja ima dužnost da se i lično stara o njegovom životu i zdravlju.

Savjet ukazuje Upravi policije i postupajućim policijskim službenicima u CB Budva da dijete ima pravo da živi sa roditeljima i roditelji se o njemu staraju prije svih drugih te da pravo djeteta da živi sa roditeljima može biti ograničeno samo sudskom odlukom kada je to u najboljem interesu djeteta.

Ukoliko je Uprava policije eventulano u saznanju da gospođa S.R. nije savjestan i odgovoran roditelj koji samostalno obavlja roditeljsku dužnost onda je o tome dužna da obavijesti druge nadležne i partnerske službe kao i da je procesuira ako postoje bilo kakvi dokazi da je ista izvršilac prekršaja ili nekog krivičnog djela.