VANREDNA SJEDNICA: OSIGURATI STABILNO, ODGOVORNO I KVALITETNO UPRAVLJENJE POLICIJOM

VANREDNA SJEDNICA:   OSIGURATI STABILNO, ODGOVORNO I KVALITETNO   UPRAVLJENJE POLICIJOM
06 Jul

VANREDNA SJEDNICA: OSIGURATI STABILNO, ODGOVORNO I KVALITETNO UPRAVLJENJE POLICIJOM

Savjet za građansku kontrolu rada policije danas je, 5. jula 2024. godine, održao elektronsku sjednicu na kojoj je razmotrio određena pitanja u odnosu na upravljanje Upravom policije, kao organa u sastavu, a koji se svakodnevno održavaju i na unutrašnji sistem odgovornosti i poštovanje ljudskih prava svih građana i građanki Crne Gore. Sjednicom je predsjedavao advokat Zoran Čelebić, predsjednik Savjeta, a u radu iste učestvovali su dr Milena Popović Samardžić, prof. dr Dražen Cerović,  Aida Petrović i  prof. dr Branislav Radulović, članice_ovi Savjeta.

Savjet za građansku kontrolu rada policije poziva Vladu Crne Gore da zaustavi dalju kompromitaciju policijske organizacije i osiguraju stabilno, odgovorno i kvalitetno rukovođenje Upravom policije. 

Česte smjene rukovodnog kadra, podrivanje sudskih odluka, političko i interesno podsticanje konflikata između policijskih starješina negativno se održava na ukupnu društvenu percepciju policije, vladavinu prava i zaštitu ljudskih prava. 

Vlada Crne Gore je obavezna da naročito na primjeru Uprave policije, i počev od nje, pokaže kapacitete da obezbijedi djelotvorno i efikasno upravljanje. 

Policijskoj organizaciji treba obezbijediti potrebnu operativnu autonomnost, a direktora Uprave policije poštedjeti od političkih, stranačkih i ostalih neprimjerenih intervencija i uticaja. 

Više činjenica nedvosmisleno ukazuju da su ozbiljno narušeni sistem odgovornosti i poštovanje već uspostavljenih standarda u Upravi policije, kao i neadekvatan i neblagovremen odgovor ukupnog bezbjednosnog sektora na različite hibridne prijetnje. To pred svim organima i tijelima koje se bave nadzorom rada policije i drugih djelova bezbjednosno-obavještajne zajednice nameću obaveze da se sa još većom budnošću brane ljudska prava i slobode i djelotvorno funkcionisanje demokratskih institucija.

 Categories: SJEDNICE, KONTROLAPOLICIJE