USPOSTAVITI LIAISON OFFICERS ZA ONLINE NASILJE I GOVOR MRŽNJE I ZAŠTITU NOVINARA

USPOSTAVITI LIAISON OFFICERS ZA ONLINE NASILJE I GOVOR MRŽNJE I ZAŠTITU NOVINARA
16 Dec

USPOSTAVITI LIAISON OFFICERS ZA ONLINE NASILJE I GOVOR MRŽNJE I ZAŠTITU NOVINARA

Podgorica, 16. decembar 2021. godine - Nevladina organizacija “Crnogorski helsinški odbor za ljudska prava” tokom komunikacije sa Savjetom za građansku kontrolu rada policije, povodom različitih predmeta koji se odnose na uvrjedljivi i govor mržnje, pozvao je Savjet za građansku kontrolu rada policije da razmotri mogućnost imenovanja policijskih kontakt službenika (liaison officers) koji će se dodatno baviti prijavama govora mržnje na nivou organizacionih jedinica Uprave policije i u skladu sa tim njegovati komunikaciju i bolju povezanost sa građanima koji isti prijavljuju.

Savjet je inicijativu uzeo u rad i sa njome zadužio, u svojstvu obrađivača i izvjestioca, člana Savjeta prof.dr Branislava Radulovića.

Ostvaren je uvid u veći broj predmeta koji su zahtijevali provjeru policijskog postupanja povodom prijava koji su građani podnijeli zbog govora mržnje, uvreda ili prijetnji zbog posjedovanja drugačijeg mišljenja ili pripadanja različitim društvenim grupama. 

Savjet je konstatovao da su se sa prijetnjama, nasiljem i govorom mržnje, na Internetu naročito (društvene mreže i medijski portali), od strane neistomišljenika suočili i brojni branitelji/braniteljke ljudskih prava, intelektualci/ke, politički aktivisti/kinje, novinari/ke, članovi i članice Vlade, poslanici/ce Skupštine kao i građani i građanke Crne Gore. Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija u Vladi Crne Gore, gospođa Tamara Srzentić, potvrdila da je u posljednjih godinu dana naročito došlo do pojačanog govora mržnje u javnom prostoru. 

Savjet je uvjeren da bi se kroz imenovanje kontakt policijskih službenika za govor mržnje i online nasilje mogla unaprijediti komunikacija sa javnošću i osnažiti njeno povjerenje u policiju, ali i unaprijediti policijska stručnost i vještine, kao i fokusiranost i odgovor Uprave policije na incidente ove vrste.

Uprava policije već posjeduje desetogodišnje iskustvo sa razvijanjem mreže kontakt policijaca zahvaljujući kojoj je unaprjeđena bezbjednost i izgrađeni konstruktivni odnosi sa i dalje marginalizovanom LGBTIQ zajednicom, pa bi i aktivnosti ove vrste podstakle zaštitu od diskriminacije drugih grupa i pojedinaca i promovisale bezbjednost i univerzalnost svih ljudskih prava.

Savjet je odlučio da podrži i napore nacionalnih medijskih i novinarskih asocijacija da se u Upravi policije i njenim organizacionim jedinicama imenuju i kontakt osobe za zaštitu i sigurnost novinara.

Savjet je uvjeren da bi kroz uvažavanje izdatih preporuka, Uprava policija unaprijedila svoju dostupnost i pružila bolju različitih zajednica kojima služi.

Savjet je kod Uprave policije iskazao interesovanje i spremnost da učestvuje u stručnom osposobljavanju i razvijanju budućih mreža za kontakte i vezu.