TRANZICIONA PRAVDA I POMIRENJE U REGIONU

TRANZICIONA PRAVDA I POMIRENJE U REGIONU
08 Dec

TRANZICIONA PRAVDA I POMIRENJE U REGIONU

Podgorica, 6. decembar 2017. godine - Član Savjeta za građansku kontrolu rada policije, mr Aleksandar Saša Zeković, učestvovao je u debati “Politički okvir EU za podršku tranzicionoj pravdi” koju su organizovali NVO “Centar za građansko obrazovanje” (CGO) i Koalicija za REKOM. 

Na samom početku debate, prije nastupa panelista, član Savjeta, Aleksandar Saša Zeković, je predložio organizatoru da se na početku skupa, s obzirom da je isti posvećen godišnjici crnogorskog pohoda na Dubrovnik, oda pošta svim žrtvama. Organizator je inicijativu prihvatio, i tako je po prvi put u Crnoj Gori odata pošta civilnim žrtvama - građanima Dubrovnika, dubrovačkim braniteljima i poginulim građanima Crne Gore koji su se u ratnom pohodu na Dubrovnik našli zahvaljujući tadašnjoj vladajućoj politici i manipulacijama političke elite.

Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a, kazala je da je Pohod na Dubrovnik, tada nazvan “Rat za mir”, bio je poraz svijesti i savjesti u Crnoj Gori. “Samo pravični i hrabri postupci za ratne zločine, individualizacija krivice, objavljivanje dokumenata koji svjedoče o odlukama koje su donosile tadašnji donosioci odluka, mogu biti garant bezbjednosti i stabilnosti ovih prostora na duži rok” - istakla je Uljarević prilikom otvaranja debate.

Uslijedili su nastupi panelista: reditelj i javni zagovarač Inicijative za REKOM u Bosni i Hercegovini, Dino Mustafić, dr Igor Novaković, istraživač ISAC Fonda iz Srbije, Ana Rudan, savjetnica u WB6 u Srbiji, Eugen Jakovčić, medijski koordinator u Centru za suočavanje sa prošlošću – Documenta iz Zagreba i Anita Mitić, direktorka Inicijative mladih za ljudska iz Srbije. Debatom je moderirala Tamara Milaš iz CGO i portparolka Koalicije za REKOM u Crnoj Gori. Njihova izlaganja dostupna su na ovom linku: http://cgo-cce.org/2017/12/06/12105/#.WilDlRSkDBE   

Član Savjeta za građansku kontrolu rada policije, mr Aleksandar Saša Zeković, zahvalio je u ime Savjeta na pozivu i podsjetio da je to jedino nezavisno i državno tijelo, u cijelom regionu, koje snažno i transparentno podržava proces suočavanja s prošlošću i osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001. godine (REKOM). Umjesto da se, posebno u Crnoj Gori, ta činjenica uzme u obzir, ona se uglavnom ignoriše zbog ličnog animoziteta i mržnje određenih NVO lidera iz procesa. 

Član Savjeta, mr Aleksandar Saša Zeković, upoznao je prisutne da je Savjet na poslednjoj sjednici usvojio Javni poziv prema civilnim društvu, intelektualcima, medijima, novinarima u vezi sa procesom suočavanja s prošlošću i pozvao prisutne lidere NVO da pruže Savjetu stručnu pomoć i sugestije kako bi se određena pitanja iz tog procesa, a koja se odnose na crnogorsku policiju, trajno zatvorila. Poziv Savjeta je dostupan na ovom linku: http://kontrolapolicije.me/sites/default/files/Izvjestaji/Deportacija.pdf 

Zeković je sumirajući iskustva svih panelista zaključio da je situacija danas za pomirenje mnogo lošija od one koju smo imali prije par godina kada je i nastala Inicijativa za REKOM. Lideri zemalja regiona nijesu gotovo ništa učinili tokom svih ovih godina da se zagovaranje pomirenja, uz suočavanje s prošlošću, prenese sa političkog na nivo građana i svakodnevnog života. Upravo je zato i podsjetio prisutne da je grupa javno angažovanih građana uputila pismo javnosti povodom 26. godina od najžešćeg napada na Dubrovnik. Pismo, naglasio je Zeković, u potpunosti počiva na principima, ciljevima i zadacima REKOM. Zato je i pozvao prisutne da iskažu veću solidarnost kako bi se (od)branile zajedničke vrijednosti i osnažilo zajedničko djelovanje posebno zato što se sadržaju pisma ne može naći zamjerka, jer je zasnovano na činjenicama, pa sada protivnici suočavanja s prošlošću (što znači i protivnici REKOMa) posežu za nekorektne metode za koje smo, koliko juče, mislili da su nemoguće i da ne postoji gore. Pismo je dostupno na ovom linku: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/otvoreno-pismo-intelektualaca-iz-crne-gore-zasto-se-u-nasoj-drzavi-i-dalje-uglavnom-suti-o-napadu-i-razaranju-dubrovnika-i-stradavanju-stanovnika/6818100/ 

Član Savjeta za građansku kontrolu rada policije, mr Aleksandar Saša Zeković, istakao je da odgovornost za današnje stanje u regionu ne snose samo političari već i zagovarači procesa suočavaja s prošlošču. Mi smo ti koji smo izjave o žaljenje dizali i predstavljali većim činom od onoga što su oni suštinski bili. To su bili izrazi žaljenja što znači da je to izraz saosjećanja ali ne i priznavanje krivice. Izvinjenje uključuje i žaljenje ali i podrazumijeva prihvatanje odgovornosti. Žaljenje isključuje izvinjenje primjetio je Zeković i dodao da zbog toga danas imamo situaciju da se mržnja ponavlja i da ono što su svojevremeno saopštili određeni lideri nije došlo do stvarnog ćivota i realnog života. Te izjave su trebale da budu pretočene u vladavinu prava i posebno u adekvatne obrazovne programe što se i registruje pomenutim pismom. 

Tokom diskusije, Zeković se kod specijalne državne tužiteljke, gospođe Lidije Vukčević, interesovao za status predmeta deportacija BiH građana iz Crne Gore posebno u kontekstu navoda da su podnijete i krivične prijave protiv ranijih policijskih službenika. 

O pokretanju inicijative za REKOM možete pročitati na ovom linku http://www.hlc-rdc.org/?p=13776 a o radu uspostavljene Koalicije za REKOM na ovom linku http://recom.link/sr/