SVEČANA SJEDNICA: OTVOREN KONTAKT CENTAR, RIJEŠENO PITANJE OZNAKA NA OPREMI POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

SVEČANA SJEDNICA: OTVOREN KONTAKT CENTAR, RIJEŠENO PITANJE OZNAKA NA OPREMI POLICIJSKIH SLUŽBENIKA
27 Jun

SVEČANA SJEDNICA: OTVOREN KONTAKT CENTAR, RIJEŠENO PITANJE OZNAKA NA OPREMI POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

Podgorica, 26. jun 2020. godine - Povodom, 26. juna, Međunarodnog dana borbe protiv torture, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić je posjetio Kontakt centar Savjeta za građansku kontrolu rada policije i time simbolički označio početak njegovog rada.

Savjet za građansku kontrolu rada policije je pokrenuo Kontakt centar,  kako bi se unaprijedila direktna komunikacija sa građanima i društvenim strukturama, sa ciljem boljeg registrovanja i evidentiranja primjedbi na postupanje policije. Kontakt centar je dio odlučnije i vidljivije borbe protiv nezakonitog i neprofesionalnog policijskog postupanja. To je i format za unapređenje diskusije o crnogorskoj policijskoj praksi i zaštiti ljudskih prava. Uz podršku MUP-a, kancelarije su opremljene sa svom potrebnom tehničkom opremom.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova je podržalo otvaranje kancelarije za komunikaciju sa građanima, kako bi Savjet za građansku kontrolu rada policije kvalitetno ostvario svrhu zbog koje je i osnovan - prevencija i spječavanje torture. Podrška daljem radu Savjeta je i dio jedinstvene poruke Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije da se bilo kakvo policijsko zlostavljanje neće tolerisati i da će se odgovarajuće kažnjavati. Djelotvoran sistem nadzora je važan kako bi crnogorska policija nastavila sa razvojem i zakonitim i efikasnim postupanjem“, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Na današnjoj sjednici Savjeta, ministar Nuhodžić je obavijestio da je Uprava policije uvažila preporuke i da je osigurana jasna i neupitna identifikacija svih policijskih službenika pri obavljanju službenih dužnosti. „Već od sjutra, svi policijski službenici sa zaštitnom opremom, uključujući i pripadnike interventnih grupa svih centara bezbjednosti, imaće potrebne oznake i na zaštitnoj opremi koju koriste. Time je riješeno još jedno pitanje važno za kulturu odgovornosti u policijskoj organizaciji“, naglasio je Nuhodžić.

Povodom aktuelnih dešavanja u Budvi koja su izazvala pažnju javnosti, ministar Nuhodžić je izvijestio da Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije preduzima mjere i radnje u okviru zakonskih ovlašćenja, u cilju utvrđivanja činjenica od značaja za ocjenu zakonitosti postupanja policijskih službenika u svim slučajevima u kojima postoji sumnja da je prilikom postupanja došlo do nezakonite upotrebe prinude.

Ministar je posebno naglasio da je Savjet za građansku kontrolu policije prepoznao napore MUP-a i Uprave policije u sprovođenju reformi, čiji je cilj da se policijska organizacija učini efikasnim servisom, da se unaprijedi ukupna odgovornost i uspješno odgovori na potrebe građana i savremenog društva. „Tu smo da zajedno sa Savjetom osudimo svako prekoračenje ovlašćenja u radu policijskih službenika. Jednako tako, zajedno sa Savjetom, nastavićemo bez ustezanja da ukazujemo na potrebu zaštite policijskih službenika i poštovanja njihove privatnosti i djelotvorne kaznene politike, koja ni u slučaju napada na službeno lice ne bi trebala da bude ispod zakonskog minimuma“, zaključio je Nuhodžić.

U svečanom dijelu sjednice Savjeta, pored ministra unutrašnjih poslova, učestvovali su i predstavnici nevladinih organizacija Građanska alijansa i Akcija za ljudska prava, sa kojima je u minulih 15 godina Savjet najčešće sarađivao na polju promovisanja ljudskih prava i profesionalnog postupanja policije.

Na sjednici su članovi Savjeta, predstavnici NVO i ministar Nuhodžić razmijenili mišljenja o nekoliko aktuelnih slučajeva i događanja. 

Podrška ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića i Vlade Crne Gore građanskom nadzoru policije predstavlja značajan iskorak u poštovanju ljudskih prava, kojim se jača koncept demokratske kontrole policije.

Adresa Kontakt centra je ulica Moskovska 134, Podgorica.

 Categories: SJEDNICE, KONTROLAPOLICIJE