SUZAVCEM NA PUTNIČKO VOZILO

SUZAVCEM NA PUTNIČKO VOZILO
30 Sep

SUZAVCEM NA PUTNIČKO VOZILO

Građani iz Podgorice D.J., E.Č. i B.Z. preko aktivista Crnogorskog helsinškog odbora obratili su se pritužbama Savjetu za građansku kontrolu rada policije, Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Odjeljenju za unutrašnju kontrolu rada policije zbog postupanja policije na Cetinju dana 5. septembra 2021. godine kada su policijski službenici, usljed nesavjesnog postupanja i neprofesionalne primjene policijskih ovlašćenja bez opravdanog razloga oštetili privatno motorno vozilo Nissan X trail a putnike u vozilu izložili izrazitom stresu i strahu.

Tog dana ne znajući da policija upotrebljava sredstva prinude i dejstvuje hemijskim sredstvima po gradu, gospodin D.J. se, sa saputnicima u vozilu, uputio Bajovom ulicom, od pekare, ka donjem dijelu grada, ka svom smještaju.

“Tačno na raskrsnici Bajove ulice sa uličicom koja vodi ka pošti i dvorskom trgu moje vozilo je pogodio projektil suzavca” kazao je gospodin D.J.

“Vozio sam krajnje prilagođenom brzinom jer sam minut prije toga primijetio veći broj osoba da trče ili ubrzano hodaju Bajovom ulicom i uličicom prema Domu zdravlja. Tada sam i primijetio i dim od suzavca zbog čega sam dodatno usporeno vozio. Znači nijesam slučajno naletio pa nas je granata tako i pogodila, već smatram da me je za sada nepoznati policijski službenik ciljano gađao iako nijesam učinio nikakav prekršaj niti sam u tom trenutku na bilo koji način remetio javni red i mir. Smatram da mu je vidljivost bila dovoljna da uoči gabarite automobila” kazao je građanin gospodin D.J. u pritužbi.

“Zaista nije bilo razloga da nas pogodi a ako je bio moj propust što sam se u tom trenutku našao na raskrsnici na kojoj su intenzivnije djelovali policijski službenici onda mislim da je prethodno trebalo zabraniti saobraćaj tom saobraćajnicom jer ponavljam nijesam znao da će baš u tom trenutku krenuti stampedo demonstranata i dejstvo hemijskim sredstvima. Našao sam se, kako se kaže, u pogrešnom trenutku na pogrešnom mjestu ali policijski službenici su trebali postupati sa pojačanom koncentracijom i pažnjom kako bi pravili razliku između mirnih od nasilnih demonstranata, i onih koji nijesu učesnici demonstracija, poput nas, već učesnici u saobraćaju koji u tom trenutku, podvlačim, nije bio ograničen niti zabranjen” nevao je građanin D.J. i dodao da misli da je to dodatni propust policijskih starješina, što nijesu osigurali prostor, jer su trebali misliti na bezbjednost i onih koji učestvuju u saobraćaju, što uključuje i same građane koji su bježali saobraćajnicama koje prethodno nijesu zatvorene za saobraćaj.

D.J. se zaustavio ubrzo, čim su se sklonili, jer je prijateljici koja se nalazila na zadnjem sjedištu pozlilo. 

“Svi smo bili uplašeni i posljedice tog događaja, uz materijalnu štetu, trpimo i dan danas zbog čega smo se istog i narednog dana javili ljekaru o čemu prilažemo medicinsku dokumentaciju” naveli su građani D.J. i B.Z. i građanka E.Č.

“Ta granata je pogodila zadnja desna vrata, tik ispod stakla I ostavila dubok trag (u prilogu dostavljene slike vozila kao i lokacije na kojoj je vozilo pogođeno) u limariji koja je 2-3 puta jača nego na običnim putničkim automobilima. Sreća da je policijski službenik promašio staklo, jer da je direktno pogodio u isto, koje bi projektil sigurno polomio, tako bi ozbiljnije povrijedio putnika u vozilu” precizirao je D.J. oštećena na svom vozilu.

Pritužbi, kao saputnici u vozilu, pridružili su se i građani E.Č. i B.Z. 

Podnosioci su zatražili da se u postupku kontrole policije i povrede prava vode pod inicijalima i da se provjeri policijsko postupanje u konkretnom slučaju i da li je došlo do povrede njihovih prava i neosnovanog oštećenja privatne imovine.

Savjet je pritužbu uzeoo rad i o istoj obavijestio Vrhovno državno tužilaštvo kako bi se provjerilo da li u postupanju policijskih službenika ima elemenata nekog krivičnog djela ili prekršaja koje se goni po službenoj dužnosti.

Od direktora Uprave policije, Savjet je zatražio da se, u hitnom postupku, izjasni o porijeklu oštećenja na privatnom motornom vozilu i zašto zbog bezbjednosti građana i policijskih službenika, nakon odluke da se pristupi upotrebi sredstava prinude, nije zatvoren saobraćaj Bajovom ulicom u tom dijelu Cetinja.