SLUČAJ NOVINARA RADONČIĆA: DA LI JE SLUŽBENIK POSTUPIO PROTIVNO ETIČKIM NAČELIMA CRNOGORSKE POLICIJE

SLUČAJ NOVINARA RADONČIĆA: DA LI JE SLUŽBENIK POSTUPIO PROTIVNO ETIČKIM NAČELIMA CRNOGORSKE POLICIJE
13 Feb

SLUČAJ NOVINARA RADONČIĆA: DA LI JE SLUŽBENIK POSTUPIO PROTIVNO ETIČKIM NAČELIMA CRNOGORSKE POLICIJE

Ugledni nezavisni novinar i jedan od osnivača Crnogorskog helsinškog odbora (CHO), Šeki Radončić obratio se pritužbom Savjetu za građansku kontrolu rada policije kako bi ispratilo i ocijenilo postupanje Uprave policije zbog javnog oglašavanja na društevnih mrežama starješine u Centru bezbjednosti (CB) Podgorica.

Građani D.D. i D.J, od kojih je drugi starješina u CB Podgorica, imali su neprimjereni i protivzakoniti nastup na društvenoj mreži Facebook, na zvaničnoj stranici portala “Standard” a povodom teksta “Radončić: Vlada pada, a Abazović želi napustiti četničko kolo” koji je objavljen dana 22. januara 2022. godine na ovom linku

Građanin D.D. objavio je komentar, 23.01.2022. godine, ove sadržine: “Operi zube Turčine dolazi moj kurac u kontrolu”. Na to se nadovezao policijski službenik D.J. koji je sa D.D. i prijatelj na Facebooku, na način što je istog dana, u dva navrata, napisao ove poruke: “radi nešto” i “ako treba tu sam da se radi na frezeru, cirkular, da se čisti pilotina” na što mu je D.D., istog dana, odgovorio “evo radim pletem korpu ovom pjesniku” što je policijski službenik označio sa “Sviđa mi se”.

CHO o tome je obavijestila Upravu policije - CB Podgorica 08.02.2022. godine, kao i v.d. Vrhovnu državnu tužiteljku Crne Gore 09.02.2022. godine. Kao novinar, 10.02.2022. godine, Radončić se obratio i vladinoj Komisiji za zaštitu novinara. 

Od Uprave policije je zatraženo da provjeri postupanje policijskog službenika D.J. posebno da li je ono u skladu sa Etičkim kodeksom Uprave policije i instrukcijama rukovodstva Uprave policije. Ukoliko se policijski službenik na javnom mjestu obraćao zbog nezavršenih privatnih poslova definitivno nije odabrao dobar trenutak i adekvatno mjesto. Policijski službenik je bio obavezan da na javnom mjestu upozori zbog vrijeđanja i drskog ponašanja prema novinaru. Takođe, etički kodeks i instrukcije menadžmenta Uprave policije obavezuju na bitno drugačije ponašanje na društvenim mrežama od ispoljenog. Od državnotužilačke organizacije je zatraženo da se provjeri da li u radnjama D.D. i D.J. ima bića bilo kojeg krivičnog djela ili prekršaja koje se goni po službenoj dužnosti.

Radončić je pozvao Savjet da isprati i konstruktivno pomogne postupanje policije u konkretnom slučaju i usvoji, na temelju toga, odgovarajuće mišljenje. Istakao je da mu je važno da postupanje policije bude blagovremeno i profesionalno, kao i da se zaustavi dalja praksa ovako neprimjerenih i kompromitujućih oglašavanja policijskih službenika u javnosti. 

Radončić je napomenuo da ga je nastup navedenih osoba na društevnim mrežama uznemirio i da je to doživio kao otvoren pritisak na svoj rad jer je nesporno da su neprimjereni komentari i drsko ponašanje objavljeni tj. ispoljeni na javnom mjestu u odnosu na njegov novinarski tekst koji su crnogorski mediji prenijeli iz bosanskohercegovačkih medija.

Savjet je pritužbu uzeo u rad i njome zadužio, u svojstvu obrađivača i izvjestioca, prof.dr Branislava Radulovića.

Od Uprave policije Savjet je zatražio da se izjasni na navode novinara Radončića kao i da pruži odgovor da li su i dalje na snazi usvojena instrukcija rukovodstva Uprave policije za javno oglašavanje službenika policije na društvenim mrežama a koja je 2019. godine upućena svim organizacionim jedinicima Uprave policije na temelju preporuke ovog Savjeta.

Savjet je zatražio i pisano neposredno izjašnjenje policisjkog službenika D.J. i uputio mu momentalnu preporuku da se isti neposredno, ili preko ovog Savjeta, izvini novinaru Radončiću.