REALIZOVANA POSJETA CENTRU BEZBJEDNOSTI HERCEG NOVI

REALIZOVANA POSJETA CENTRU BEZBJEDNOSTI HERCEG NOVI
29 May

REALIZOVANA POSJETA CENTRU BEZBJEDNOSTI HERCEG NOVI

Herceg Novi, 25. maj 2017. godine - Član Savjeta za građansku kontrolu rada policije, mr Aleksandar Saša Zeković, boravio je u radnu posjetu Centru bezbjednosti Uprave policije MUP Crne Gore Herceg Novi gdje mu je domaćin bio načelnik CB Petar Ognjenović.

Razgovarano je o rezultatima, kapacitetima i izazovima u radu CB Herceg Novi, bezbjednosnoj situaciji i kriminalitetu u Herceg Novom, policijskoj praksi, standardu policijskih službenika, ugledu policije u lokalnoj zajednici i odnosu policije prema važnim društvenim i političkim aktivnostima kao što su izbori. U tom kontekstu razgovorano je o slučaju policijskog službenika OB Tivat N.L. kojeg su mediji i političke partije dovele u vezu sa neprimjerenim političkim aktivnostima. 

Posebna pažnja tokom razgovora je posvećena izradi novog Zakona o unutrašnjim poslovima pri čemu je konstatovano da je važno da se osigura profesionalnost policijske organizacijej i njena efikasnost u radu. U tom kontekstu je prepoznata potreba da se pri izradi zakonskih rešenja uvaže u najvećoj mjeri profesionalne sugestije Uprave policije, kabineta direktora Uprave policije i aktuelnih centara bezbjednosti. 

U pratnji načelnika CB i komandira Stanice policije predstavnik Savjeta je obišao jedinicu za boravak zadržanih lica. Konstatovano je da se prostorije kao i prateće sanitarne prostorije nalaze u urednom stanju, da su čiste i provjetrene, snabdijevene odgovarajućim namještajem i čistom posteljinom, uz obezbjeđen pristup pijaćoj vodi. Video nadzor u prostorijama za zadržavanje je dobro funkcionisao. Konstatovano je da prostorije funkcionišu, uz ograničenje starosti objekta, u skladu sa CPT standardima. Utvrđeno je da stepenište koje vodi od ulaska u zgradu CB do prostorija za zadržavanje nije pokriveno video nadzorom. S tim u vezi, na osnovu izvještaja sa posjete, predsjednik Savjeta, prof. dr Dražen Cerović, je dana 28. maja 2017. godine izdao preporuku Upravi policije i MUP Crne Gore da se u najkraćem roku otkloni utvrđeni nedostatak.

Savjet konstatuje da je načelnik CB Herceg Novi, Petar Ognjenović, primio posjetu Savjeta na krajnje profesionalan i odgovoran način i Savjet je s tim obavijestio direktora Uprave policije i resornog Ministra i izdao, povodom istog, pohvalnu ocjenu.