RAZGOVOR ZA PORTAL RTCG PODRŠKA I ZAHVALNOST CRNOGORSKOJ POLICIJI

RAZGOVOR ZA PORTAL RTCG PODRŠKA I ZAHVALNOST CRNOGORSKOJ POLICIJI
21 Jun

RAZGOVOR ZA PORTAL RTCG PODRŠKA I ZAHVALNOST CRNOGORSKOJ POLICIJI

 

Razgovor vodila Anđela Minić

RTCG: Svjedoci smo da je i juče došlo do napada na policajca u HN? Kako ocjenjujete položaj policajaca u Crnoj Gori? 

ČELEBIĆ: Dozvolite prije svega da u ime svih članova i članica Savjeta za građansku kontrolu rada policije najoštrije osudim sramne i neprihvatljive napade na policijske službenika i njihovu imovinu i poželim brz i uspješan oporavak onima koji su i povrijeđeni. Svaki napad na policijskog službenika i neadekvatno sankcionisanje tog napada predstavlja degradaciju i razgradnju Crne Gore kao države. Takvi postupci se ne smiju tolerisati. U posljednje četiri godine se smišljeno srozava društveni značaj i uloga policijske profesije a policijski službenici počinju intenzivnije da budu izloženi neprimjerenim kritikama i klevetama, omalovažavanju, ismijavanju, uvredama, primitivizmu. Važno je raditi na tome da policijski službenici žive i rade u podržavajućoj i sigurnoj atmosferi. 

RTCG: Koliko je bilo napada na policajce u poslednjih 10 godina?

ČELEBIĆ: Intenzitet, oblici i posljedice napada na policajce su različiti ali u nekoliko stotina slučajeva možemo govoriti o više desetina veoma ozbiljnih napada koji su nesporni i vjerodostojno dokumentovani. Podsjećam da je, nažalost bilo i onih sa najtežim, smrtnim ishodom. Trebamo imati u vidu da su vlasti i rukovodstva policije kada im je to odgovoralo, iz određenih interesa, političkih i uticaja interesnih grupa, zataškavali ozbiljne incidente u kojima su policijski službenici bili napadnuti ili su sprečavani tokom obavljanja službenih dužnosti. 

RTCG: Koliko je striktna kaznena politike prilikom napada na lice u vršenju službene dužnosti, i zbog čega imamo ovakve napade? 

ČELEBIĆ: Kaznena politika nije striktna a kao predsjednik Savjeta i praktičar, advokat po zanimanju, mogu vam odgovorno reći da se nedosljednosti registruju i na drugim područjima. Savjet se i ranije bavio ovom temom, o tome smo pripremili i publikovali brojne analize, pa mogu reći da se primjećuje jedna vrsta tzv. izbalansiranog pristupa koji ukazuje da kao što nije bile striktne i dosljedne kaznene politike za zlostavljanje i mučenje građana od strane policije, tako svjedočimo i činjenici da su odluke zbog napada na policajce takođe na minimumu ili ispod zakonskog minimuma sankcije. To ukazuje da kao društvo u cjelini trebamo unaprijediti odgovornost, a naročito je pozvano da tome doprinosi policijsko rukovodstvo. Da dosljedno otvori prostor da svi skupa, zajednički, bez ijednog ali, zastupamo uspostavljanje najstrožijih pristupa prema degradiranju policijskog službenika i napadu na njegov integritet. Važno je da u cijelom društvu promovišemo nultu toleranciju prema svakom obliku nasilja i protivzakonitog ponašanja i da se u policiji uspostavljanja kultura odgovornosti umjesto kulture ćutanja.

RTCG: Koliko se poštuje institucija policajaca u našoj zemlji?

ČELEBIĆ: Svjedočimo degradaciji ukupnog društvenog ambijenta i stalnom, namjernom, plasiranju toksičnih namjera, politika, dezinformacija.… Pogledajte upravljanje javnim resursima, dešavanja u prosvjeti, zdravstvu, stalno povećanje nasilja među mladima, ekspanziju govora mržnje prema različitostima… Te prilike ne zaobilaze ni policijsku profesiju. Ipak bih rekao, ako mi je dozvoljeno, da je ta profesija, i pored brojnih izazova, teškoća, opstrukcija  uspjela da značajno sačuva jednu vrstu profesionalnog i etičkog osnova i posvećenosti. Godinama ukazujemo da se treba osnažiti društvena podrška prema policiji, istaći i stalno promovisati društveni značaj policijske profesije a policijsku posao, njegovu težinu, složenost, odgovornost, žrtvu i napore koje svakodnevno preduzimaju policijski službenici, prepoznati i u obrazovanju i udžbenicima i mnogo češće u medijima. Nadamo se i posebnim sadržajima na javnom servisu o tome.

RTCG: Koliko daleko može policijski službenik ići pri savladavanju otpora osumnjičenog, a da ne prekorači ovlašćenja?

ČELEBIĆ: U svakoj situaciji policijski službenik treba biti svjestan da djeluje u ime države i da ima, u njeno ime, obavezu i odgovornost da poštuje ljudska prava i štiti građane. Legitimno i opravdano postupanje policijskog službenika je da savlada otpor, da to učini uz srazmjernu, proporcionaklnu silu, i čim savlada i zaustavi pružanje otpora ili napada, prestaje sa svakom daljom upotrebom bilo koje prinude.