PREPOZNATA NEPROFESIONALNA POLICIJSKA PRAKSA

PREPOZNATA NEPROFESIONALNA POLICIJSKA PRAKSA
14 Apr

PREPOZNATA NEPROFESIONALNA POLICIJSKA PRAKSA

Podgorica, 14. april 2021. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije, u sastavu advokat Zoran Čelebićprof. dr Dražen Cerovićdoc.dr Branislav Radulović, Aida Petrović i dr Aleksandar Mugoša, postupajući po sopstvenoj inicijativi je razmotrio policijsku praksu u vezi sa pozivanjem građana zbog prikupljanja obavještenja i usvojio nakon obavljene rasprave, odgovarajući zaključak i preporuku prema Upravi policije. 

 

Savjet za građansku kontrolu rada policije je utvrdio, na osnovu više poznatih slučajeva, postojanje neprofesionalne policijske prakse da se građani pozivaju u službene prostorije policije zbog prikupljanja obavještenja bez konkretizovanja razloga zbog kojeg se pozivaju.

 

“Zbog prikupljanja obavještenja” samo po sebi nije dovoljno konketno i razumljivo pojašanjenje za pozivanje građana.

 

Savjet je upozorio Upravu policije da je, tim povodom, neophodno do kraja ispoštovati odredbe Zakona o unutrašnjih poslovima i Zakonika o krivičnom postupku.

 

Savjet je podsjetio da Upava policije može pozivati građane radi prikupljanja obavještenja ukolikoj e to neophodno za efikasno obavljenje policijskih poslova ali da se u pozivu mora naznačiti konkretan razlog pozivanja.

 

Savjet je takođe podsjetio da se prinudno može dovesti osoba koja se nije odazvala pozivu samo ako je u pozivu bila na to i upozorena. Postojanje tog bitnog elementa je prepoznato u pozivima koji se šalju iz organizacionih jedinica Uprave policije.

 

Savjet je ukazao Upravi policije da gdje je god moguće, izbjegava pozive sa rokom odazivanja “odmah” već treba naznačiti, uz ostalo, vrijeme i mjesto na kojem se treba odazvati. Zato je Savjet preporučio da treba ostaviti neko vrijeme dovoljno da građanin ukoliko želi konsultuje/obezbijedi advokata i samostalno dođe na razgovor a policijski službenici mogu ponuditi prevoz ukoliko je potreban, posebno ukoliko je mjesto stanovanja van gradske sredine.