POZDRAVLJENA EFIKASNA REAKCIJA POLICIJE PODRŠKA NOVINARU ADROVIĆU I ND “VIJESTI”

POZDRAVLJENA EFIKASNA REAKCIJA POLICIJE PODRŠKA NOVINARU ADROVIĆU I ND “VIJESTI”
09 Jul

POZDRAVLJENA EFIKASNA REAKCIJA POLICIJE PODRŠKA NOVINARU ADROVIĆU I ND “VIJESTI”

Podgorica, 9. jul 2019. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije (Savjet) pozdravlja i javno pohvaljuje brzu i efikasnu reakciju Odjeljenja bezbjednosti (OB) Ulcinj i policijskih službenika tamošnje Stanice kriminalističke policije povodom prijetnji i ugrožavanja bezbjednosti novinara Samira Adrovića, dopisnika nezavisnog dnevnika (ND) “Vijesti” iz Ulcinja. 

Savjet ocjenjuje da rad novinara postaje izazovan i rizičan u manjim sredinama koje se suočavaju sa podjelama po određenim društvenim pitanjima. Novinari tako, zbog svog objektivnog izvještavanja, postaju mete kriminalnog ponašanja čija je namjera da budu zaplašeni i ućutkani. Novinari koji rade slobodno i bez straha su ključni za demokratiju u Crnoj Gori i zato građanska kontrola policije ima poštovanje prema novinaru Samiru Adroviću i iskazuje punu podršku njegovom i radu svih urednika i novinara ND “Vijesti”.

Bezbjednost svih novinara predstavlja prioritetno pitanje u Upravi policije a Savjet za građansku kontrolu rada policije prepoznaje riješenost direktora Uprave policiije, dr Veselina Veljovića, da se osigura efikasna zaštita i nesmetan rad novinara. 

Službenici OB Ulcinj su, nakon saznanja iz medija, iz ND ‘’Vijesti’’, da je njihovom dopisniku prijećeno na društevnim mrežama, pozvali u službene prostorije novinara Adrovića radi prikupljanja obavještenja na navedene okolnosti. Novinar Adrović je ukazao da mu je, dok se vraćao iz Svača, odakle je izvještavao za ND ‘’Vijesti’’ o vjerskom skupu, od prijatelja stigla skrinšotovana poruka, u kojem mu je sa profila S.S. upućena poruka ove sadržine: “Samire imenjače, bilo bi dobro da malo bolje napišes naslov za Vijesti, nemoj da pokažeš javno licemjerstvo.... Budi pristojan novinar kako treba a ne lažan da bi nekome lego za srce…Da ne bude od mještana da dobijaš batine sljedeći put pa da zapamtiš Šas za sva vremena i da poželiš da vidiš novine i sve portale…’’. Novinar Adrović je poruku shvatio kao prijetnju i izjavio da se osjeća ugroženim. 

O događaju je odmah upoznat državni tužilac u Ulcinju Faruk Resulbegović koji je naložio identifikaciju lica koje koristi profil na kojem je prijećeno.

Službenici OB Ulcinj su došli do saznanja da je korisnik spornog profila na društvenoj mreži “Facebook”, lice S.S. (1981) koji je odmah pozvan u službene prostorije i kroz uzimanje izjave je priznao da je on poslao poruku novinaru Adroviću, ne kao prijetnju, već kao drugarski savjet.

Nakon prikupljenih obavještenja o događaju je upoznat ODT iz Ulcinja koji se izjasnio da u radnjama S.S. ima elemenata krivičnog djela ''Ugrožavanje sigurnosti'' iz člana 168 stav 1 KZ CG koji je lišen slobode dana 8.7.2019.godine u 11,25 časova zbog sumnje da je počinio navedeno krivično djelo na štetu novinara ND ''Vijesti'' Samira Adrovića i oko 20,20 časova sproveden je kod ODT koji ga je nakon saslušanja oslobodio daljeg zadržavanja.