POTVRĐENA POSVEĆENOST POLICIJSKOM INTEGRITETU

POTVRĐENA POSVEĆENOST POLICIJSKOM INTEGRITETU
14 Jun

POTVRĐENA POSVEĆENOST POLICIJSKOM INTEGRITETU

Tivat, 14. jun 2017. godine - Član Savjeta za građansku kontrolu rada policije, mr Aleksandar Saša Zeković, boravio je u radnu posjetu Odjeljenju bezbjednosti (OB) Tivat. Radnom sastanku prisustvovali su načelnik OB, Milovan Radović, komandir Stanice policije, Ljubiša Rovčanin, i šef kriminalistike, Branko Todorović. 

Razgovarano je o bezbjednosnoj situaciji i kriminalitetu u Tivtu. Konstatovano je da je javni red i mir stabilan a posebno je ukazano na problematiku kriminaliteta kod mladih. Službenici OB Tivat su uspješno rasvijetlili seriju od 15 krađa koje su izvršili maloljetna lica. Razgovarano je i o zaštiti od nasilja u porodici. 

Konstatovana je dugogodišnja dobra komunikacija i uspješna saradnja ovog odjeljenja bezbjednosti i građanske kontrole policije. OB Tivat se, prema dosadašnjoj praksi, proaktivno i odgovorno odnosio prema izdatim preporukama Savjeta za građansku kontrolu rada policije gdje je posebno do izražaja dolazila preventivna uloga policije i unapređenje povjerenja javnosti u njen rad. 

U tom kontekstu Savjet je posebno iskazao interesovanje za slučaj policijskog službenika N.L. na čije su ponašanje, tokom minulih izbora u opštini Herceg Novom, ukazali poslanici “Demokratske Crne Gore”. Na osnovu pruženih i dokumentovanih informacija Savjet je konstatovao da je postupanje starešina odnosno načelnika OB Tivat u konkretnom slučaju bilo blagovremeno i profesionalno. Prema Etičkom odboru Uprave policije ovo OB je iniciralo tri postupka. Na taj način, s osnovnog nivoa, pružen je odgovorajući doprinos zaštiti policijskog integriteta koji je u skladu sa očekivanjima profesionalne i demokratske javnosti.

U pratnji komandira Stanice policije, Ljubiše Rovčanina, predstavnik Savjeta je obišao jedinicu za boravak zadržanih lica. Konstatovano je da se prostorije kao i prateće sanitarne prostorije nalaze u urednom stanju, da su čiste i provjetrene, snabdijevene odgovarajućim namještajem i čistom posteljinom.  Obezbjeđen je pristup pijaćoj vodi. Utvrđeno je da postoji problem pri upotrebi česme na način što dolazi do manjeg sakupljanja vode na podu obije prostorije. S tim u vezi, na osnovu izvještaja sa posjete, predsjednik Savjeta, prof. dr Dražen Cerović, je dana 14. juna 2017. godine izdao preporuku Upravi policije i MUP Crne Gore da se u najkraćem roku otkloni utvrđeni nedostatak. Video nadzor u prostorijama za zadržavanje je dobro funkcionisao. Konstatovano je da prostorije funkcionišu, uz ograničenje starosti objekta, u skladu sa CPT standardima.

Savjet konstatuje da je načelnik OB Tivat, Milovan Radović, primio posjetu Savjeta na krajnje profesionalan i odgovoran način i Savjet je s tim obavijestio direktora Uprave policije i resornog Ministra i izdao, povodom istog, pohvalnu ocjenu.