POLICIJA PROFESIONALNA PREMA GRAĐANINU KOJI JE IMAO SAOBRAĆAJNU NEZGODU SA VOZILOM U KOJEM JE BIO I FUNKCIONER MUP

POLICIJA PROFESIONALNA PREMA GRAĐANINU KOJI JE IMAO SAOBRAĆAJNU NEZGODU SA VOZILOM U KOJEM JE BIO I FUNKCIONER MUP
13 Dec

POLICIJA PROFESIONALNA PREMA GRAĐANINU KOJI JE IMAO SAOBRAĆAJNU NEZGODU SA VOZILOM U KOJEM JE BIO I FUNKCIONER MUP

Podgorica, 13. decembar 2021. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije po sopstvenoj inicijativi je odlučio da provjeri postupanje policijskih službenika prema građaninu koji je 30. novembra 2021. godine sa svojim motornim vozilom učestvovao u saobraćajnoj nezgodi sa vozilom u kojem se nalazio i visoki funkconer Ministarstva unutrašnjih poslova gospodin Rade Milošević, o čemu su pisali mediji.

Savjet je od direktora Uprave policije zatražio pojašnjenje razloga privođenja građanina posebno imajući u vidu javno objavljeni podatak da u nezgodi nije bilo povrijeđenih te po čijem je nalogu u konkretnom slučaju Uprava policije postupala. 

Predmet je, u svojstvu obrađivača i izvjestioca, zadužio član Savjeta prof. dr Branislav Radulović.

U odgovoru koji je povodom predmetnog slučaja Savjetu dostavila Uprava policije, i to Informaciji koju je uputio načelnik Centra bezbjednosti (CB) Podgorica, gospodin Goran Jokić, Savjet je informisan da povodom saobraćajne nezgode koja se dogodila 30.11.2021 godine oko 18,22h, na raskrsnici ulica Bul.Vilija Branta i Branka Copića u Podgorici, Dežurna službe CB Podgorica uputila saobraćajnu patrolu u sastavu g. V.M. i g. R.D. na lice mjesta gdje je zatekla putnička motorna vozila marke «hyundai», registarskih oznaka PG....7, kojim je upravljao g. D.D. i «toyota» reg.oznaka PG....2 kojim je upravljao g. P.A. Dolaskom na lice mjesta saobraćajne nezgode policijski službenici su pristupili obezbjeđenju istog, a potom obavijestili dežurnog tužioca Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) A.K. jer je u saobraćajnoj nezgodi učestvovalo službeno vozilo, koja ih je ovlastila da izvrše uviđaj po njenom ovlašćenju. 

Nakon izvršenog uviđaja pristupili su alkotestiranju vozača, i kod vozača D.D. je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu u koncentraciji od 1,10 g/kg, alkometrom marke „Alco Qunt" br. A 412024, dok kod vozača P.A. nije utvrdjeno prisustvo alkohola u krvi. Na lice mjesta izašla je ekipa Hitne pomoći radi pružanja ljekarske pomoći licu povrijeđenom u saobraćajnoj nezgodi g. D.D. koji je istu odbio, kao i transport u zdrastvenu ustanovu, a koja činjenica je konstatovana u zapisniku prisutnog dežurnog ljekara na licu mjesta, što čini sastavni dio zapisnika o uviđaju. Nakon završenog uviđaja učesnik saobraćajne nezgode D.D. je lišen slobode po ZOBS-u i u 20,45h priveden dežurnom sudiji Suda za prekršaje u Podgorici.

U nastavku odgovora Uprave policije je navedeno da je u 21,26h istog dana medicinsko osoblje Urgentnog bloka KC CG obavijestilo Dežurnu službu CB Podgorica da je u Urgentni blok pristupio D.D. sa povredama iz saobraćajne nezgode kojom prilikom su mu konstatovane teške tjelesne povrede. 

O svemu navedenom je obaviješten ODT u Podgorici K.A., koja se izjasnila da u konkretnom nema elemenata krivičnog djela, već da se isti procesuira u redovnom postupku Sudu za prekršaje u Podgorici, o čemu su policijski službenici sačinili službenu  zabilješku, koja čini sastavni dio zapisnika o uviđaju. 

U konačnici informacije koju je dostavila Savjetu za građansku kontrolu rada policije povodom predmetnog slučaja, Uprava policije je navela da nije dala zvanično saopštenje o ovom događaju.

Savjet smatra da je od suštinske važnosti za zaštitu pretpostavke nevinosti da Uprava policije vodi računa o podacima koji se saopštenjem ili na nezvanične načine usmjeravaju prema medijima. 

Savjet je preporučio Upravi policije da u sličnim situacijama, a zbog blagovremene i kompletne zaštite zdravlja i prevencije sopstvene odgovornosti, organizuje dolazak ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i u prostorijama za zadržavanje bez obzira da li će zadržana osoba kod koje su evidentne povrede (a za koje se kasnije pokazalo da su teške tjelesne povrede) prihvatiti pregled. Medicinsko osoblje na osnovu vizuelnog pregleda i razgovora sa zadržanom osobom može zavriejditi njeno povjerenje i dobiti određene informacije koje mogu biti korisne i važne za njeno dalje liječenje pa time i za režim daljeg zadržavanja u službenim prostorijama policije.

Savjet je ocjenio da su policijski službenici koji su vršili uviđaj saobraćajne nezgode postupali profesionalno i savjesno, i po nalogu ODT u Podgorici.

 , KONTROLAPOLICIJE