POLICIJA ODGOVORILA NA NAVODE O MANIPULACIJI IZBORNIM MATERIJALOM U ANDRIJEVICI

POLICIJA ODGOVORILA NA NAVODE O MANIPULACIJI IZBORNIM MATERIJALOM U ANDRIJEVICI
28 Jun

POLICIJA ODGOVORILA NA NAVODE O MANIPULACIJI IZBORNIM MATERIJALOM U ANDRIJEVICI

Podgorica/Andrijevica, 28. jun 2024. godine - Uprava policije je odgovorila na upit Savjeta  povodom dešavanja u Andrijevici i tvrdnji iz vodeće tamošnje partije da su policijski službenici spriječili manipulacije izbornim materijalom.

 

Rad na predmetu je inicirao advokat Zoran Čelebić, predsjednik Savjeta, a istim je u svojstvu obrađivačice i izvjestiteljke zadužena Aida Petrović, članica Savjeta.

Uprava policije je informisala da su službenici Stanice policije Andrijevica, dana 04.06.2024.godine, vršeći redovne poslove i zadatke nakon održavanja lokalnih izbora, od građana došli do podataka koji su ukazali na postojanje mogućnosti da bi jedna od političkih partija, navodno nezadovoljna izbornim rezultatima, mogła da uđe u službene prostorije Opštine Andrijevica i uništi dio glasačkog materijala, nakon čega bi zahtijevala ponovne izbore. lako policijski službenici nisu došli u posjed informacije o kojoj se konkretno političkoj partiji radi niti o imenima lica koja bi mogła počiniti ovakav delikt, preduzete su preventivne mjere i radnje u cilju praćenja stanja i održavanja stabilnog javnog reda i mira i čuvanja zakona u konkretnom slučaju. 

U odgovoru Uprave policije dalje je navedeno da je shodno iznijetom, patrola postavljena ispred glavnog kao i ispred sporednog ulaza SP Andrijevica, kako bi se, pored ostalih preventivnih aktivnosti, pratila situacija u blizini objekta Opštine kojom prilikom su policijski službenici zapazili prisustvo više lica iz dvije političke opcije, i to D.I., S.M. i S.S. iz političke partije DPS i DB, M.Č. i I.R. iz Građanskog pokreta “Za budućnost naše djece”. S tim u vezi, i jedni i drugi su ustvrdili da su došli u posjed istovjetne informacije da je navodno moguće da neko uđe u zgradu Opštine i uništi dio glasačkog materijala, i istakli da su prisutni u cilju sprječavanja takvog događaja. 

U nastavku odgovora je navedeno da su ih policijski službenici s tim u vezi obavijestili da poslove fizičke zaštite prostorija u kojima se nalazi izborni materijal i time sprovođenja slobodne izborne volje građana ne može, u tom trenutku, obavljati niko drugi osim policije. Ova lica su se potom udaljila sa lica mjesta, i otišla u obližnji kafe bar odakle se vidi objekat Opštine Andrijevica.

Oko 1h i 20 minuta, sekretar Sekretarijata Opštine Andrijevica D.S. se dovezao svojim vozilom do Opštine Andrijevica i parkirao na neosvijetljenoj površini kod sporednog ulaza u objekat, a potom se obratio policijskim službenicima koji su stajali kod ulaza i pitao ih da li može da uđe u zgradu i upali svjetlo u hodniku, kako bi se bolje vidjela unutrašnjost, jer “kruže price” da neko planira neovlašćen ulazak u prostorije zgrade, da se iste šire i društvenim mrežama. Dodao je da je, kao sekretar, zadužen da kontroliše bezbjednost zgrade i kazao da je video nadzor na objektu u funkciji.

U kontekstu iznijetog, policijski službenici su i D.S. kazali da upravo oni, shodno zakonu, vrše poslove zaštite objekta odnosno fizičke nepovrjedivosti glasačkog materijala koji se u njemu nalazi, te da nema potrebe da se pali svjetlo niti da postoji razlog da on u zgradu ulazi, kao i da poslovi zaštite podrazumijevaju da u zgradu u tom periodu ne smije ući bilo ko, a imenovani se potom, bez negodovanja, udaljio sa lica mjesta.

Potom su šest lica iz navedene dvije političke opcije, DPS i “Za budućnost naše djece” policijskim službenicima kazali da smatraju da je upravo D.S. namjeravao da uništi dio glasačkog materijala, ali za navedeno nisu ponudili nikakve konkretne dokaze, niti je imenovani, kako je već opisano, pokušao da uđe u navedeni objekat. 

U zaključnici odgovora koji je povodom predmetnog slučaja Uprava policije dostavila Savjetu za građansku kontrolu rada policije je navedeno da nakon iznijetog, nije bilo daljeg postupanja, niti preduzimanja policijskih mjera i radnji prema bilo kom licu, budući da su policijski službenici uspješno izvršili policijski zadatak preventivnog karaktera za koji su bili angažovani, postupajući shodno važećim zakonima i policijskim procedurama. U vezi sa iznijetim slučajem postupajući policijski službenici o događaju su sačinili službenu zabilješku sa čijom sadržinom su upoznati njihovi pretpostavljeni.

Savjet je odgovor Uprave policije dostavio predsjedniku Demokratske partije socijalista Crne Gore Danijelu Živkoviću na upoznavanje i izjašnjenje.