POLICAJCI DA ISTAKNU JAKE MORALNE VRIJEDNOSTI

POLICAJCI DA ISTAKNU JAKE MORALNE VRIJEDNOSTI
29 Nov

POLICAJCI DA ISTAKNU JAKE MORALNE VRIJEDNOSTI

Savjet za građansku kontrolu rada policije ocijenio je da je javno oglašavanje policijskog službenika u Stanici policije Plužine V.Ć. bilo neprofesionalno i protivzakonito  i ozbiljno je naštetilo ugledu crnogorske policije. 

Službenik policije V.Ć. je na zvaničnoj stranici portala CDM koji je prenio govor mladog radnika iz Nikšića Vuka Nikčevića na ljudskopravaškom građanskom stajanju ispred zgrade Centra bezbjednosti Nikšić - https://www.cdm.me/drustvo/protest-u-niksicu-prekid-i-nasilje-13-jula-osmislila-rukovodstva-lokalne-policije-i-opstine/?fbclid=IwAR2ku6baOF3Li-2cJYF4k7X4ZWFZIXwjWRF_D_5Qq4GzlPlA5LvNgD7Zm-Q - a koji je organizovan u znak protesta zbog postupanja policije prilikom obilježavanja državnog praznika 13. jula napisao je komentare “Popišam ti se u usta Nikčeviću” i “Koja bagra”.

Savjet je konstatovao da odlučno i blagovremeno postupanje Etičkog odbora Ministarstva unutrašnjih poslova predstavlja interes javnosti i u tom pogledu pohvalio ažurnost i unaprijeđene kapacitete aktuelnog saziva ovog tijela na čelu sa predsjednicom Kristinom Đukanović

Međusobno povjerenje i poštovanje policije i društva, zajednice, kojoj svi pripadnici policije služe su od ključne važnosti kako za osjećaj sigurnosti i vladavinu prava tako i za uspješno i efikasno djelovanje policije. Savjet očekuje od svih službenika policije da prema svim građanima postupaju sa uvažavanjem i poštovanjem njihovog integriteta i ličnosti. 

Savjet je pozdravio ukupan pristup, u ovom slučaju, direktora Uprave policije Zorana Brđanina koji se osigurao da V.Ć. ima ravnopravan i ničim privilegovan tretman i da bude adekvatno disciplinski i prekršajno procesuiran.

Savjet je preporučio određene mjere kako bi se preveniralo i spriječilo devijantno ponašanje i moralne dileme u policjskom redovima a u svakoj situaciji iskazale i istakle jake moralne vrijednosti i etičke vrline svakog policijskog službenika.

Savjet je postupao po pritužbi omladinske organizacije Građanske inicijative “21. maj” a obrađivačica i izvjestiteljka po ovom predmetu bila je Aida Petrović, članica Savjeta za građansku kontrolu rada policije.