POLICAJAC GA POGODIO DOK JE POMAGAO STARIJOJ ŽENI

POLICAJAC GA POGODIO DOK JE POMAGAO STARIJOJ ŽENI
20 Oct

POLICAJAC GA POGODIO DOK JE POMAGAO STARIJOJ ŽENI

Branko Martinović (1986), ugostitelj sa Cetinja, preko aktivista Crnogorskog helsinškog odbora, je podnio pritužbu zbog postupanja policije  5. septembra 2021. godine na Cetinju, dok se na motoru nalazio na gradskom trgu. 

“Naime, 5. septembra 2021. godine, vozio sam sa drugom na motoru i pratio dešavanja po Cetinju. Svratili smo na glavni gradski trg, ispred pošte, kada smo čuli aplauze upućene policajcima koji su htjeli da pređu na stranu crnogorskog naroda. Istog tog trenutka počinje napad policije sa suzavcima i šok bombama” naveo je Martinović u pritužbi.

“U  jednom trenutku ugledao sam stariju gospođu da je pogođena nečim usljed čega je i pala. Potrčao sam ka njoj da joj pomognem da se podigne. U tom trenutku jedan od policajaca sa distance od najviše desetak metara okrenuo je pušku direktno prema meni i gađao me nečim. Na osnovu izgleda kuglice mislim da je u pitanju  gumeni metak” naveo je građanin gospodin Martinović i dostavio medicinsku dokumentaciju i fotografije povreda.

Napomenuo je da je povredu značajno ublažila jakna koju je imao na sebi a posebno mobilni telefon koji je potpuno uništen, kako je naveo, udarom gumenog metka.

“Molim da ustanovite čime sam pogođen a posebno da li je bilo profesionalno i zakonito da me policiski službenik namjerno cilja i pogodi samo zato što sam prišao da pomognem starijom ženi. Nijesam učestvovao u remećenju javnog reda i mira, sa strane sam pratio šta se dešava. Smatrao sam građanskom i ljudskom obavezom da pomognem toj ženi. Da nijesam to uradio ne bih bio ni pogođen” naveo je gospodin Martinović u svojoj pritužbi i zatražio da se u postupcima kontrole policije i povrede ljudskih prava navede pod punim identitetom.

Savjet za građansku kontrolu rada policije je uzeo u rad i istom zadužio u svojstvu, obrađivačice i izvjestiteljke, dr Milenu Popović Samardžić, članicu Savjeta. 

Savjet se obratio direktoru Uprave policije da obrazloži i pojasni postupanje policijskih službenika prema građaninu Martinoviću, dostavi imena policisjkih službenika koji su na gradskom trgu tog dana dejstvovali svim oblicima municije i hemijskim sredstvima kao i da li Martinovića dovodi u vezi sa izvrđenjem nekog krivičnog djela ili prekršaja. 

Savjet je Vrhovnom državnom tužiocu podnio krivičnu prijavu kako bi se provjerilo da li u radnjama policijskih službenika prema Martinoviću ima bića bilo kojeg krivičnog djela ili prekršaja za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.