PLJEVLJA: STEKLI SU SE USLOVI ZA UPOTREBU SUZAVCA

PLJEVLJA: STEKLI SU SE USLOVI ZA UPOTREBU SUZAVCA
14 May

PLJEVLJA: STEKLI SU SE USLOVI ZA UPOTREBU SUZAVCA

Podgorica/Pljevlja, 14. maj 2020. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije je utvrdio da je u Pljevljima policija napadnuta kamenicama, flašama i upaljačima. 

Upotrijebljena je hemija kao sredstvo prinude i okupljena masa je rastjerana. Na osnovu raspoloživih podataka, posebno video snimaka, Savjet je ocjenio da je upotreba tog sredstva prinude bila opravdana odnosno da su se stekli uslovi za njegovu primjenu. 

Zdravstevnoj ustanovi u tom gradu do jutros do 10 sati javilo se troje građana (dvoje odraslih i jedno dijete) i četiri policijska službenika. Povreda kod građanke nije nastala neposrednim postupanjem policijskog službenika nego je pretpostavka ljekara da je do povrede došlo od patrona upotrijebljene hemije. Radi se o obliku opekotina. Ostali građani su se javili zbog dejstva suzavca na oči. U slučaju djeteta pregled je obavio očni ljekar dok se u slučaju odraslog građanina radi o povredi, posjekotinu, ispod koljena (dejstvo manjeg kamena). Nakon pregleda sva lica upućena na kućno liječenje. Trojica policijskih službenika nakon ukazane prve pomoći su otpušteni. Jedan policajac je zadržan na odjeljenju hirurgije. Obavljen je jutros pregled od strane urologa i tokom dana će šreći dalju dijagnostiku.

Povodom objavljenog snimka intervencije prema jednom mladiću, Savjet je utvrdio njegov identitet i on je prema navodima policije napao policijskog službenika s leđa. Trenutno se nalazi u prostorijama Osnovnog državnog tužilaštva u Pljevljima. Sprovodeni su potrebni zdravstveni i specijalistički pregledi. Načelnik CB Pljevlja je ostvario profesionalnu komunikaciju sa roditeljima mladića. Savjet je preporučio obazrivo i profesionalno postupanje policije jer se radi o osobi sa invaliditetom i zatražio je kompletnu dokumentaciju kako bi se provjerilo postupanje prema njemu.

Situacija u Pljevljima je sada mirna i redovna.

Video snimak napada na policiju u Pljevljima možete pogledati ovdje.