ODRŽANA REDOVNA SJEDNICA SAVJETA ZA GRAÐANSKU KONTROLU RADA POLICIJE

ODRŽANA REDOVNA SJEDNICA SAVJETA ZA GRAÐANSKU KONTROLU RADA POLICIJE
01 Dec

ODRŽANA REDOVNA SJEDNICA SAVJETA ZA GRAÐANSKU KONTROLU RADA POLICIJE

Podgorica, 1. decembar 2017. godine — Danas je održana redovna sjednica Savjeta za građansku kontrolu rada policije kojom je predsjedavao predsjednik prof. dr Dražen Cerović.

Tokom rada sjednice razmotreno je ukupno 16 predmeta od kojih je Savjet u četiri slučaja zaključio dalji rad rad kroz usvajanje zaključaka, ocjena i preporuka te konstatcija o preduzetim radnjama u postupcima povodom pritužbi građana.

Ovom prilikom Savjet je uzeo u rad sedam novih predmeta u vezi sa kojima je, u cilju pribavljana informacija od Uprave policije zatražio da informiše o slučajevima ili preduzeo druge radnje u cilju pribavljanja relevantne dokumentacione osnove za njihovo razmatranje.

Povodom pritužbe grupe građana mještana naselja Park šume Zagorič iz Podgorice koja se odnosila na primjenu policijskih ovlašćenja zamjenika komandira za javni red i mir u Upravi policije I.S., povodom dva incidenta, Savjet za građansku kontrolu rada policije nije našao osnova koji bi ukazivali na nezakonito postupanje službenika policije u predmetnom slučaju.

U vezi sa obraćanjem Društva profesionalnih novinara Crne Gore u kontekstu postupanja policijskih službenika CB Podgorica prema novinaru lista Dan V.O. Savjet je na temelju pribavljenih dokumenata utvrdio da je postupanje policijskih službenika u konkretnom slučaju bilo neprofesionalno iz razloga što policija nije postupala po nalogu tužioca konstatujući da postupanje policije izvan naloga nadležnog državnog tužioca predstavlja podrivanje vladavine prava.

Povodom pritužbe građanina Č.K. iz Herceg Novog Savjet je na temelju pribavljenih dokumenata utvrdio da u konkretnom slučaju nije bilo povrede prava građanina.

U nastavku rada sjednice realizovan je konsultativni sastanak sa predstavnicom nevladine organizacije Institut Alternativa u okviru regionalnog projekta "Puls Zapadnog Balkana za Integritet u policiji - POINTPULSE" tokom kojeg je su razmotrena aktulena pitanja vezano za rad Savjeta sa posebnim osvrtom na rezultate i domašaje rada građanske kontrole u proteklom periodu, a sve u cilju pribavljanja informacija za izradu označenog projekta.