OBEĆANO UNAPREĐENJE KOMUNIKACIJE I SARADNJE

OBEĆANO UNAPREĐENJE KOMUNIKACIJE I SARADNJE
18 May

OBEĆANO UNAPREĐENJE KOMUNIKACIJE I SARADNJE

Podgorica, 17. maj 2017. godine - Ministar unutrašnjih poslov Crne Gore, Mevludin Nuhodžić, primio je danas u svečanoj sali MUP-a članove Savjeta za građansku kontrolu rada policije koje je predvodio predsjednik prof. dr Dražen Cerović.

Dobru saradnja Ministarstva unutrašnjih poslova i Savjeta za građansku kontrolu rada policije u narednom periodu potrebno je dodatno ojačati kroz intenziviranje koordinacije i komunikacije, kako bi se unaprijedio partnerski odnos između instituta koji predstavlja svojevrstan glas građana i institucija koje djeluju u okviru svojih nadležnosti, poručeno je sa današnjeg sastanka ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića sa predsjednikom i članovima Savjeta za građansku kontrolu rada policije, saopšteno je zvanično iz MUP Crne Gore. 

Prilikom prvog po redu zvaničnog sastanka sagovornici su razmjenili mišljenja o dosadašnjem radu Savjeta, kao i saradnji MUP i Uprave policije sa ovim tijelom, ali i identifikovali prostor za dodatne aktivnosti i djelovanja. 

Govoreći o ulozi Savjeta za građansku kontrolu policije, predsjednik Dražen Cerović podsjetio je da to tijelo djeluje već 12 godina kao značajan mehanizam kontrole rada policije, koje uživa široko povjerenje kako građana, tako i drugih relevantnih domaćih i međunarodnih aktera, ukazano je iz MUP-a.

Cijeneći iznijete predloge od strane Savjeta kao dobre i konstruktivne, ministar Nuhodžić je iskazao uvjerenje da će kroz aktivnosti u narednom periodu komunikacija i koordinacija biti unaprijeđene, te izrazio podršku izdavačkoj djelatnosti Savjeta, i pozitivno ocijenio iniciranje saradnje sa institucijama obrazovnog sistema, u cilju uvođenja tema iz djelokruga rada policije i Ministarstva, navodi se u saopštenju MUP Crne Gore.

Zajedničko djelovanje MUP-a i Savjeta daće doprinos na unapređenju transparentnosti i kvaliteta rada crnogorske policije, kao i u akivnostima koje vode ka napretku u oblasti unutrašnjih poslova i na polju bezbjednosti, istakao je ministar Nuhodžić. 

Saopštenje MUP Crne Gore integralno dostupno je na ovom linku: http://www.mup.gov.me/vijesti/172469/Ministar-Nuhodzic-susreo-se-sa-predsjednikom-i-clanovima-Savjeta-za-gradansku-kontrolu-rada-policije.html 

U delegaciji Savjeta, pored predsjednika prof.dr Cerovića, bili su članovi: mr Aleksandar Saša Zeković, dr Branislav Radulović i advokat Zoran Čelebić.

Svi članovi Savjeta su aktivno učestvovali u diskusiji. 

Ukazano je na slučaj građanke Sanje  Chastin i ocijenjeno da je postupanje CB Podgorica, i posebno izbjegavanje utvrđivanja objektivne odgovornosti, neprihvatljivo, da je na štetu ukupnog kredibiliteta policije i da doprinosi ocjenama da određeni policijski službenici učestvuju i u mogućim koruptivnim aktivnostima. 

Razgovarano je i o dva predmeta koja se odnose na oduzimanje privatnih motornih vozila pri čemu je Savjet i kod ministra, ponovo, insistirao da se odustane od dosadašnje višedecenijske prakse. 

Savjet je predložio da se visoki službenik MUP, koji je od punog povjerenja kod ministra unutrašnjih poslova, imenuje za kontakt osobu (tzv. oficira za vezu) sa građanskom kontrolom policije kako bi se uspostavila redovnija komunikacija i kvalitetniji odnos ministra prema izdatim preporukama i ocjenama Savjeta. Predlog Savjeta je prihvaćen.

Savjet je predložio, a Ministar unutrašnjih poslova prihvatio, da se nastavi saradnja MUP-a i Savjeta oko jačanja kapaciteta policije, unapređenja policijskog integriteta i jačanja vidljivosti građanske kontrole policije. U tom pogledu MUP će podržati štampu tri publikacije Savjeta za građansku kontrolu rada policije u 2017. godini.

Savjet je ponovo aktualizovao prisustvo policije i policijske profesije u zvaničnim obrazovnim programima i udžbenicima tražeći da se unutar Vlade zauzme odgovorniji odnos prema izdatim preporukama u vezi prepoznatih mogućih poboljšanja. Ministar je podržao predlog Savjeta, da s tim u vezi, organizuje poseban sastanak sa ministrom prosvjete. 

Razgovorano je i o nastavku posjeta članova Savjeta za građansku kontrolu rada policije organizacionim jedinicama policije. Taj je program obustavljen - misli se na posjete lokalnim centrima bezbjednosti - pošto duži period se potpuno ignoriše zahtjev građanske kontrole policije da se posjeti sjedište SAJ-a - Specijalne Antiterorističke jedinice.

Ispred MUP-a Crne Gore pored ministra Nuhodžića razgovoru su prisustvovali pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević, načelnik Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije MUP Milan Adžić i generalni direktor Direktora za poslove nadzora Danilo Ćupić.