NOVA KNJIGA: GRAĐANI POSMATRAJU POLICIJU

NOVA KNJIGA: GRAĐANI POSMATRAJU POLICIJU
30 May

NOVA KNJIGA: GRAĐANI POSMATRAJU POLICIJU

 

Podgorica, 30. maj 2024. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije i Udruženje pravnika Crne Gore zajednički su objavili knjigu “Građani posmatraju policiju” čiji su autori Aleksandar Saša ZekovićZorana Baćović i Zoran Čelebić

Sintetizovano je djelovanje građanskog nadzora nad radom policije u Crnoj Gori u 2019. godini kojim se identifikuju kršenja odnosno poštovanja ljudskih prava od strane policije, uključujući i kontekst u kojem se sve to dešavalo. 

Uz sve ono što već dokumentuju i objavljuju druga državna tijela i institucije, nevladine organizacije za ljudska prava i mediji, izdavači su uvjereni da se na dati način doprinosi sveobuhvatnijem dokumentovanju i unaprijeđenju prakse ljudskih prava i razmatranju istorije policijskog zlostavljanja i (ne)profesionalizma u Crnoj Gori.

Cilj je da oni koji odlučuju u Skupštini, Vladi i Upravi policije Crne Gore razumiju iskustvo iz prethodnih godina za stvaranje nove kulture ljudskih prava u policijskoj organizaciji.  Policijski službenici koji razumiju ljudska prava i primjenjuju svoja ovlašćenja u skladu sa ljudskim pravima itekako su značajni za razvoj i napredak svakog društva. 

Knjiga je izašla u sklopu biblioteke “Istorija ljudskih prava u Crnoj Gori i policija” čiji je urednik prof.dr Branislav Radulović. 

Dostupno onlajn: http://kontrolapolicije.me/sites/default/files/library/files/Knjiga%201_Interaktivno.pdf