NEODAVANJE POČASTI HIMNI CRNE GORE: PROVJERA POSTUPANJA POLICIJE

NEODAVANJE POČASTI HIMNI CRNE GORE: PROVJERA POSTUPANJA POLICIJE
06 Jul

NEODAVANJE POČASTI HIMNI CRNE GORE: PROVJERA POSTUPANJA POLICIJE

Podgorica, 6. jul 2023. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije postupa po pritužbi odbornika u Skupštini Glavnog grada Podgorice mr Aleksandra Saše Zekovića. 

On je 4. jula 2023. godine podnio prijavu Regionalnom centru “Zapad” Odjeljenje bezbjednosti Nikšić protiv tri osobe koje su se tokom intoniranja državne himne Crne Gore ponašali na protivzakonit način. Dana 5. 07. 2023. godine pa potom i 6.07.2023. godine izvršio je i dopune prijave na način što je policijskim službenicima dostavio podatke o identitetu preostalih osoba sa snimaka a koje se protivzakonitio ponašanju prema državnim simbolima na svečanosti povodom obilježavanja 13. godišnjice rada Javne ustanove Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom, 4. jula 2023. godine u Nikšiću.

Podnosilac pritužbe, gospodin Zeković, je ocijenio da “jedno sloboda izražavanja, a sasvim drugo zona krivične a naročito prekršajne odgovornosti”.  “Svako ima pravo na građanski i politički stav i njegovo/njeno je pravo da izabere način na koji želi da ga predstavi ali to nosi sa sobom i odgovornost o suočavanju i sa krivičnom posebno prekršajnom odgovornošću, koja je, imajući u vidu video zapise, očigledna i koje, vjerujem, da su izvršioci bili svjesni u trenutku izvršenja ovog prekršajnog djela - Zakon o JRM, član 21” naveo je podnosilac pritužbe.

On je pozvao Savjet da shodno svojim ovlašćenjima isprati postupanje Uprave policije i ocijeni primjenu policijskih ovlašćenja jer su policijski službenici obavezni da dosljedno primjenjuju zakon, bez rezerve ili nekog izuzetka, a uz napomenu da član navedenog Zakona i snimci koje je dostavio očigledno ukazuju na postojanje prekršaja. 

Prijave su podnijete protiv gospodina Marka Kovačevića iz Nikšića te  gospodina J.M. i gospođe M.G. iz Podgorice.

Savjet je pritužbu uzeo u rad, istom zadužio svog člana prof. dr Branislava Radulovića a od direktora Uprave policije zatražio da informiše o svim aktivnostima koje su službenici Regionalnog centra “Zapad”, OB Nikšić, preduzeli u odnosu na građanina gospodina J.M. i građanku gospođu M.G. z Podgorice i gospodina Marka Kovačevića, predsjednika Opštine Nikšić.

Snimci dostupni na https://youtube.com/shorts/ozcx-BwjCvQ?feature=share i https://youtube.com/shorts/kDUGWjbhOV8?feature=share