MONITORING PROSTORIJA ZA ZADRŽAVANJE U CENTRU BEZBJEDNOSTI BUDVA

MONITORING PROSTORIJA ZA ZADRŽAVANJE  U CENTRU BEZBJEDNOSTI BUDVA
08 Jul

MONITORING PROSTORIJA ZA ZADRŽAVANJE U CENTRU BEZBJEDNOSTI BUDVA

Predsjednik, prof. dr Dražen Cerović, i članovi Savjeta za građansku kontrolu rada policije, dr Vladimir Dobričanin i mr Aleksandar Saša Zeković, boravili su, dana 6. jula 2017. godine, u radnoj posjeti Centru bezbjednosti Budva gdje im je domaćin bio načelnik Darko Ćorac. Posjetu je pratio i savjetnik direktora Uprave policije Sead Frljukčić. 

Predsjednik i članovi Savjeta u pratnji komandira Stanice policije, Slobodana Kovačevića, obišli su prostorije za zadržavanje koje su zatekli u besprekorno urednom stanju i iste funkcionišu u skladu sa domaćim i CPT standardima. 

Video nadzor je funkcionisao bez ijednog problema i Savjet nije evidentirao postojanje tzv. mrtvih uglova u kojima kamere ne bi mogle da registruju eventualno prekoračenje policijskih ovlašćenja niti aktivnosti koje su u funkciji podrivanja policijskog integriteta.

Savjet je konstatovao, na osnovu ostvarenog uvida u službenu dokumentaciju, da se vodi uredna evidencija zadržanih lica i u Stanici policije je zatečen dovoljan broj primjeraka informativnog lista na službenom i stranim jezicima kako bi se osiguralo adekvatno i razumljivo upoznavanje zadržanih lica o njihovim pravima.

Savjet je izrazio puno zadovoljstvo obavljenom monitoring posjetom i zatečenim stanjem koje je na nivou ukupne ozbiljnosti i profesionalnosti ovog centra bezbjednosti i činjenice da je Budva vodeći turistički centra naše zemlje. 

S tim u vezi Savjet je izdao pohvalnu ocjenu prema načelniku CB, Darku Ćorcu, komandiru Stanice policije, Slobodanu Kovačeviću, i prema svim službenicima Dežurne službe zbog ukupnog funikcionisanja prostorija za zadržavanje i poštovanja, u njima, osnovnih ljudskih prava zadržanih građana.