MLADI POLITIČKI AKTIVISTA UKAZAO NA BRUTALNOST POLICIJE

MLADI POLITIČKI AKTIVISTA UKAZAO NA BRUTALNOST POLICIJE
21 Nov

MLADI POLITIČKI AKTIVISTA UKAZAO NA BRUTALNOST POLICIJE

Podgorica, 21. novembar 2021. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije iz medija je saznao za slučaj privođenja aktiviste Mreže mladih političke partije “Pokret za promjene”. Tim povodom, kritički, je reagovala i potpredsjednica Skupštine Crne Gore gospođa Branka Bošnjak. Ona je uputila pismo čelnicima Uprave policije, Agencije za nacionalnu bezbjednost i Ministarstva unutrašnjih poslova koje je dostupno na ovom linku

Savjet je od direktora Uprave policije zatražio detaljnu informaciju o razlozima postupanja prema gospodinu Danilu Vukčeviću, načinu na koji su primijenjena ovlašćenja prema njemu, kopiju dokumentacije koja prati njegovo zadržavanje u službenim prostorijama policije kao i direktorovo profesionalno mišljenje o postupanju policijskih službenika u konkretnom slučaju.

Savjet je pribavio i izjašnjenje građanina gospodina Vukčevića o cijelom događaju. Precizirao je da se 18. novembra 2021. godine u Podgorici kretao putnim pravcem od "Carinskog terminala" ka "Našem diskontu" sa stricem i još jednom osobom u autu. Kod grafita Krstu Popoviću, ispod podvožnjaka, primijetio je vozilo interventnog voda sa svjetlosnom signalizacijom. Dok se približavao diskontu, policijsko vozilo mu je prvo dalo zvučno a potom i svjetlosni signal, zbog čega se, u par sekundi, zaustavio na proširenju, tj. desnom ulazu marketa. 

“Uslijedio je nasilnički izlazak pripadnika interventnog voda i zahtjev da mu predam saobraćajnu dozvolu i lična dokumenta, što sam i učinio. Pitao sam ih kakav je ovo način zaustavljanja kao da sam kriminalac, a upravo ovakvim zaustavljanjem ugrožena je moja sopstvena bezbjednost, kao i ljudi u motornom vozilu. Oni su odmah burno odreagovali i uputili mi talas uvreda. Moj stric je pokušao da na maksimalno korektan način smiri situaciju, moleći na smirenje tenzija policiju. Pošto troje od četiri pripadnika voda nijesu imali obavezne identifikacione oznake, naknadno sam utvrdio da se radi o M.V. koji je uputio sljedeću prijetnju: "Spušti te ruke da ti ih u laktu ne bih slomio". Napominjem da je M.V. jedan od pet pripadnika interventne policije koji su u februaru 2018. brutalno tukli mladiće J.B., S.N., M.D. . Saopštio mi je da sam napravio prekršaj ne noseći pojas, što sam prihvatio. Čekajući saobraćajnu policiju nastavljeno je nekorektno ponašanje. Rekao sam im da djelimično poznajem pravo i da znam kakva su im ovlašćenja, te da ću se zbog ovakvog ponašanja obratiti načelniku policije. Nastavili su da me vrijeđaju, hvatajući me za ramena, izgovarajući ponizne nadimke. Upitao sam ih kako bi oni odreagovali da ovakvo omalovažavanje i maltretiranje neko primijeni na članove njihovih porodica, pogotovo djece. Ponovio sam im tu rečenicu tri puta, a odmah nakon toga su me priveli i saopštili da sam lišen slobode zbog "prijetnji" njihovoj djeci. Po ulazu u policijsko vozilo, počeo je “pakao". M.V. mi kaže "Sve ti jebem, zapamtićes me kad skinem uniformu". Vozilo se naglo zaustavlja u ulici "Kralja Nikole", gdje on kreće da me udara, nastavljajući sa prijetnjama da ću upoznati ko je on, udarajući o volan vozila. Nastavljamo put, pripadnik interventnog voda Š. me hvata za jaknu i govori mi:"ćuti pičko, ne progovaraj" i prstima me nasilnički udara u donju vilicu. Treći policajac, Vratnica, saopštava: "hapsio sam jače od tebe", pominjući ime jednog od momaka iz Zagoriča, "(...) a ne tebe pičko jedna mala” naveo je građanin gospodin Vukčević u svojoj javnoj izjavi povodom događaja.

“Ulazeći u CB doživljavam šok gdje mi se usta suše i osjećam bol u grudima. Tražio sam vode, ali sam dobio odgovor “Ovo ti nije vodovod". Za sat vremena ukazana mi je hitna medicinska pomoć, odrađen EKG i dobio sam injekciju za smirenje. Omalovažavanje i uvrede su se nastavile od V. i Š. Rekli su mi da sam klošar, pičketina, da još mokrim u pelenama, a na kraju me je pitao da li se drogiram i "na čemu" sam. Nakon otkucane izjave i iznešenih gnusnih laži na moj račun, u "Betonjerku" sam spušten u 16.40 sati” saopšti je gospodin Vukčević. 

“Napominjem da je na treće osobu koje je sa mnom bila u vozilu vršen pritisak da da izjavu koja odgovora pripadnicima policije. Ona je to odbila i saopštila da će izjasniti kod sudije. U 18 sati zakazano saslušanje, na kojem sam dao izjavu. Isti policajci su tri sata učili šta će da kažu, i izjavu otkucali u četiri primjerka da bi ponavljali (sadržaj) kao đaci pred kontrolni. Da napomenem da sam u sud ušao kao zadnji kriminalac sa lisicama. Nakon završenog saslušanja pušten sam na slobodu. I dalje sam osjećao nemoć, sušenje u ustima i otežano disanje. Primljen sam u Urgentni centar, gdje mi je ukazana ljekarska pomoć i utvrđeno da sam pretrpio stres. Troponim mi je bio povećan na 54, a normalne granice su od 15 do 34. Iz tih razloga sam zadržan od strane ljekara urgentnog centra, kojim dugujem veliku zahvalnost. Primio sam terapiju i u 8 časova ujutru sam dobio otpusnu listu. 

Svima se zahvaljujem na podršci koju sam dobio i koju ću umjeti da cijenim. Kada će konačno uslijediti čišćenje u bezbjedonosnom sektoru?” stoji na kraju javne izjave predsjednika Mreže mladih Pokreta za promjene.