KONSTITUISAN NOVI SAZIV SAVJETA, PRIZNANJE ZEKOVIĆU

KONSTITUISAN NOVI SAZIV SAVJETA, PRIZNANJE ZEKOVIĆU
30 Dec

KONSTITUISAN NOVI SAZIV SAVJETA, PRIZNANJE ZEKOVIĆU

Podgorica, 30. decembra 2020. godine - Danas je održana konstitutivna sjednica novog, četvrtog po redu, saziva Savjeta za građansku kontrolu rada policije. Za predsjednika Savjeta jednoglasno je izabran Zoran Čelebić, advokat iz Podgorice.

Shodno javnom pozivu predsjednika Skupštine, mr Alekse Bečića, i na osnovu odredbi Zakona o unutrašnjim poslovima, Skupština Crne Gore, u okviru tačke Izbori i imenovanja, je konstatovala završetak postupka imenovanja novog sastava Savjeta za građansku kontrolu rada policije. 

Za članove i članicu Savjeta za građansku kontrolu rada policije su imenovani advokat Zoran Čelebić, u ime ovlašćenog predlagača Advokatska komora Crne Gore, dr Aleksandar Mugoša, u ime ovlašćenog predlagača Ljekarska komora Crne Gore, prof. dr Dražen Cerović, u ime ovlašćenog predlagača Univerzitet Crne Gore, doc. dr Branislav Radulović, u ime ovlašćenog predlagača Udruženje pravnika Crne Gore i mirovna i ženska aktivistkinja Aida Petrović, u ime nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. 

Na današnjoj sjednici Savjet je jedinstveno odao priznanje i zahvalnost mr Aleksandru Saši Zekoviću koji od 2005. do 2020. godine bio član a četiri puta biran i za predsjednika Savjeta za građansku kontrolu rada policije. 

Zahvaljući odlučujućem doprinosu Zekovića postavljen je građanski nadzor policije u Crnoj Gori, stvoreni uslovi za kvalitetan rad i razvijeni odlični odnosi sa medijima i civilnim društvom. Zeković je bio posvećen i odgovoran u zastupanju zaštite ljudskih prava i njihove univerzalnosti, uvjek djelujući proaktivno, dosljedno i bez rezerve, zbog čega je i često bio izložen različitim napadima, stigmatizaciji i prijetnjama. 

Savjet za građansku kontrolu rada policije, uspostavljen je 2005. godine, kao tijelo koje ocjenjuje primjenu policijskih ovlašćenja radi zaštite ljudskih prava i sloboda.

 Categories: SJEDNICE, KONTROLAPOLICIJE