Građani protiv nasilja: Pozdravljen hrabri istup građanke M.L. iz Podgorice

Građani protiv nasilja: Pozdravljen hrabri istup građanke M.L. iz Podgorice
12 Feb

Građani protiv nasilja: Pozdravljen hrabri istup građanke M.L. iz Podgorice

Građanska kontrola policije naročitu pažnju posvećuje problematici nasilja i profesionalnom odnosu policije prema istom. 

Zahvaljujući pisanju medija, i neposrednom angažmanu svojih članova, Savjet za građansku kontrolu rada policije se upoznao sa postupkom građanke M.L. iz Podgorice koja je, 10.02.2018, uspjela prekinuti i spriječiti dalje nasilje nad dječakom a istovremeno je i sama postala žrtva nasilja. 

Više o tom slučaju možete pročitati na ovom linku.

Takvi primjeri solidarnosti, hrabrosti i građanske odgovornosti u našem društvu zaista su, na žalost, rijetki pa je Savjet za građansku kontrolu rada policije građanki M.L, uz želju za brz oporavak, čestitao i iskazao divljenje i puno poštovanje. Savjet je pozdravio i brzu i efikasnu reakciju policije. Povodom istog Savjet je izdao i odgovarajuću preporuku Ministru unutrašnjih poslova inicirajući da se prema građanki iskaže dodatna profesionalna i društvena pažnja. Preporuka glasi:

Cijeneći Vaše ukupne napore koje preduzimate u nacionalnoj borbi protiv nasilja i nasilja nad ženama preporučujemo da se u Ministarstvu unutrašnjih poslova, na odgovarajućem nivou i formi, upriliči neposredan prijem građanke M.L. kako bi se iskazala odgovarajuća društvena zahvalnost povodom njenog hrabrog i građanski odgovornog postupka. Manifestovana je reakcija koju svi priželjkujemo od naših građana_ki i postupci ove vrste pokazuju da društvo njeguje pojačanu pažnju prema nasilju, ne toleriše ga i odgovarajuće reaguje”.

Sa obraćanjem građanki M.L. i izdatom preporukom MUP Crne Gore Savjet je upoznao Ministarstvo vanjskih poslova, čija je M.L. službenica, i Odbor Skupštine Crne Gore za rodnu ravnopravnost.