GODIŠNJICA OKTOBARSKIH PROTESTA U PODGORICI

GODIŠNJICA OKTOBARSKIH PROTESTA U PODGORICI
18 Oct

GODIŠNJICA OKTOBARSKIH PROTESTA U PODGORICI

Javno komentarisanje postupaka koji su toku i nepravosnažnih sudskih odluka nije prihvatljivo u društvu koje drži do vladavine prava i integriteta. Zato je važno da svi društveni subjekti i pojedinci koji imaju određeni medijski uticaj doprinose situaciji koja osigurava objektivno i nepristrasno odlučivanje suda. 

U tom kontekstu a u cilju doprinosa pravdi cijenim da je važno podsjetiti na određene činjenice. 

Prvo, na pravosnažno okončan postupak u kojem je osuđen starešina Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), za koju se svakodnevno potvrđuje da se radi o politički dogovorenoj odluci između Vlade i sudske vlasti a u znak zahvalnosti službenicima SAJ za brojne usluge, često i protivzakonite, koje su izvršili po nalogu i za potrebe političke elite. Pravosnažnom sudskom odlukom nije doveden u pitanje odnosno nije ugrožen opstanak u policijskoj organizaciji osuđenog starešine. 

Drugo, da i pored brojnih napora, nije obezbijeđena efikasna istraga prekoračenja policijsklih ovlašćenja tokom opozicionih i građanskih protesta u oktobru 2015. godine. Država je bila dužna da obezbijedi zabranu mučenja i svih drugih zlostavljanja, ponižavajućih i nečovječnih postupaka i da štiti fizički integritet i dostojanstvo. Gotovi svi predmeti u kojima je evidentirano, prekomjerno i neopravdano, policijsko postupanje na štetu građana svode se na osnovnu konstataciju nadležnog tužilaštva “Do danas izvršilac nije identifikovan”. To zapravo znači da je aktuelna policijska kultura, koja pruža punu zaštitu nezakonitim aktivnostima pripadnika SAJ-a, a koja je potvrđena i nagrađena pravosnažnom presudom, u potpunosti blokira rad i rezultate tužilaštva. Zato je, opet, prilika da ukažemo koliko je suštinski važno, za dalji razvoj države, da se  uspostavi  nova policijska kultura koja ne toleriše nedopustivu, protivzakonitu, solidarnost, odsustvo odgovornosti i ograničavanje, bilo koje vrste, nadzora i istraga.

Treže, Savjet za građansku kontrolu rada policije, u saradnji sa partnerima, inicirao je pripremu i publikovao izvještaj o postupanju policije tokom protesta u oktobru 2015. Javnosti preporučujem da konsultuju njen sadržaj kako bi se podstakao i vodio konstruktivan društveni i politički dijalog i argumentovana diskusija o kvalitetu rada nadležnih državnih organa. Izvještaj “Pravo na fizički integritet i ljudsko dostojanstvo: Oktobarski protesti i primjena policijskih ovlašćenja” dostupan je na ovom linku: http://kontrolapolicije.me/sites/default/files/library/files/Pravo%20na%20fizicki%20integritet.pdf 

mr.sc. Aleksandar Saša Zeković, član Savjeta za građaansku kontrolu rada policije