DIJALOG BI OLAKŠAO RAD POLICIJE I SMANJIO INCIDENTE MOTIVISANE MRŽNJOM

DIJALOG BI OLAKŠAO RAD POLICIJE I SMANJIO INCIDENTE MOTIVISANE MRŽNJOM
16 Dec

DIJALOG BI OLAKŠAO RAD POLICIJE I SMANJIO INCIDENTE MOTIVISANE MRŽNJOM

Savjet za građansku kontrolu rada policije, na sopstvenu inicijativu, zatražio je od Uprave policije detaljnu informaciju o incidentu na Cetinju, od 14. na 15. april 2021. godine, prema učenicima Bogoslovije i preduzetim i planiram aktivnostima i radnjama Uprave policije s tim u vezi.

Predmet je, u svojstvu obrađivača i izvjestioca, zadužio član i predsjednik Savjeta advokat Zoran Čelebić.

Kako Uprava policije nije blagovremeno dostavila tražene informacije, Savjet je uputio veći broj urgencija u ovom predmetu, u cilju pribavljanja posebno informacija koje se odnose na motive napada i prevenciju daljih incidenata ove vrste.

Umjesto službenim putem, Savjet se iz medija upoznao sa rezultatima OB Cetinje i CB Podgorica čiji su službenici u najkraćem roku identifikovali odgovorne za napad. 

Savjet pohvaljuje postupanje policijskih službenika OB Cetinje i pozdravlja javno ispoljenu profesionalnu odlučnost da se osigura puna bezbjednost učenika i zaštiti imovina Internata Srpske pravoslavne crkve na Cetinju.

Blagovremeno i efikasno rješavanja incidenata u kojima se prepozna vjerska i etnička netrpeljivost su ključni za povjerenje javnosti u policijski servis ali i za dugoročno uspostavljanje tolerantnijih odnosa.

Savjet prepoznaje potrebu da se različiti društveni akteri što prije aktiviraju na pitanjima međusobnog prihvatanja i uvažavanja vjernika i pristalica Srpske pravoslavne crkve i Crnogorske pravoslavne crkve. Takve inicijative unaprijedile bi dijalog i sigurnost svih, u različitim sredinama, olakšalo postupanje policije i smanjilo incidente koji su motivisani predrasudama i mržnjom.