2016: REZIME RADA GRAĐANSKE KONTROLE POLICIJE

2016: REZIME RADA GRAĐANSKE KONTROLE POLICIJE
15 Jan

2016: REZIME RADA GRAĐANSKE KONTROLE POLICIJE

Kontrola policije u Crnoj Gori ostvaruje se parlamentarnom, građanskom i unutrašnjom kontrolom. Građanska kontrola policije realizuje se posredstvom Savjeta za građansku kontrolu rada policije. Zakonom o unutrašnjim poslovima ustanovljen je Savjet za građansku kontrolu rada policije - svojevrsni kolektivni ombudsman specijalizovan za praćenje i ocjenu primjene policijskih ovlašćenja.  Primarna uloga Savjeta je da postupa po pritužbama, da se bavi prigovorima javnosti u vezi sa policijskom praksom, kulturom, integritetom i primjenom policijskih ovlašćenja. 

Rad i postupanje Savjeta za građansku kontrolu policije u 2016. godini tekao je kroz 94 predmeta. 

Predmeti su formirani na osnovu sopstvene inicijative Savjeta 37 predmeta, pritužbi nevladinih organizacija (NVO) 32 predmeta, pritužbi građana 21 predmet i pritužbi bivših policijskih službenika 3 predmeta i jedan (1) predmet na osnovu inicijative Ministra unutrašnjih poslova (Savjetu se neposredno u 2016. obratilo 29 građana_ki, od kojih trojica bivših policijskih službenika, na osnovu čega su formirana 24 predmeta).

Od ukupnog broja formiranih predmeta (94) njih tačno 83 se odnosi konkretno na postupanje policije odnosno na potrebu ocjene primjene policijskih ovlašćenja. Ti predmeti su formirani na osnovu pritužbi NVO 32 predmeta (38,5%), inicijative Savjeta 26 predmeta (31,3%), pritužbi građana 24 predmeta (29%) od čega su tri (3) pritužbe bivših policijskih službenika na osnovu čega su formirana tri (3) predmeta (3,6%) i jedan (1) predmet na osnovu inicijative Ministra unutrašnjih poslova (1,2%). Ostali predmeti predstavljaju inicijative građanske kontrole policije u vezi sa jačanjem integriteta i kapaciteta policije, pristupa prema osjetljivim društvenim grupama i analizu efekata rada građanske kontrole policije (Savjet je u 2016. posebno bio fokusiran na obrazovanje policijskih službenika, unapređenje policijskog rada na predmetima nasilja u porodici i povećanja inkluzvnosti policijske organizacije kada je riječ o osobama s invaliditetom).

Povreda ljudskih prava i neprofesionalno postupanje policije utvrđeno je kod 34 predmeta (41%). Profesionalno i zakonitio postupanje policije je konstatovano kod 30 predmeta (36,2%). Nije se mogla utvrditi povreda prava kod pet (5) predmeta (6%). Obustavljen je rad na jednom (1) predmetu zbog nesaradnje podnosioca pritužbe dok u dva (2) predmeta Savjet nije mogao postupati zbog zastare i nenadležnosti (3,6% od ukupnog broja predmeta). Na jedanaest (11) predmeta se nastavlja rad u 2017. godini (13,2%). 

Izdato je ukupno 31 preporuka od kojih je njih 11 uvaženo odnosno na njih je pozitivno odgovoreno (36.7%). Izdato je šest (6) pohvala (7,4% ukupnog broja predmeta na kojima je u 2016. radio Savjet).

Ovlašćeno službeno lice u vršenju poslova unutrašnje kontrole policije u 2015. i 2016. godini, iako to predviđa Zakon o unutrašnjim poslovima, nije postupalo na osnovu analize ocjena i preporuka Savjeta. 

Ministar unutrašnjih poslova u 2016. nijednom nije povratno informisao o mjerama preduzetim po osnovu tekovina Savjeta za građansku kontrolu policije - usvojenih ocjena i preporuka.

Savjet je u 2016. zbog ukupnog rada na svim predmetima sa podnosiocima pritužbi (NVO, građani i bivši policijski službenici) i sa partnerskim državnim agencijama (prvenstveno Uprava policije i organizacione jedinice policije, Ministarstvo unutrašnjih poslova kao i drugi organi izvršne vlasti i lokalne samouprave) organizovao 39 različitih, dominantno konsultativnih, sastanaka. 

Savjet je u 2016. godini sproveo (organizovao) ukupno 16 svojih programskih aktivnosti od čega dvije (2 nacionalne, dvije (2) lokalne i jednu (1) tematsku konferenciju o kredibilitetu i razvoju policije, četiri (4) konferencije slučajeva o zaštiti od nasilja u porodici. Pripremljeno je i publikovano ukupno pet (5) knjiga o policijskom integritetu i jačanju kapaciteta policije (distribuiran je ukupan tiraž od 4.200 primjeraka). Posjetio je dvije (2) organizacione jedinice policije - Nikšić i Bijelo Polje. Uspostavljen je snažan i intenzivan konsultativni proces sa organizacijama civilnog društva. U 2016. direktne konsultacije su obavljene sa preko 65 nacionalnih i lokalnih nevladinih organizacija kao i sa dvije sindikalne centrale i policijskim sindikatom.  

Savjet je uzeo učešće i u 23 aktivnosti drugih subjekata - sastanci, paneli, predavanja, istraživanja, radionice, konferencije, publikacije - koje su preduzele i sprovele NVO, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Policijska akademija i drugi.

Radom Savjeta u 2016. godini je predsjedavao mr Aleksandar Saša Zeković a u 2017. godini, od kraja januara, Savjetom predsjedava prof. dr Dražen Cerović.

Detaljnije informacije u vezi sa radom Savjeta za građansku kontrolu policije možete naći na sajtu www.kontrolapolicije.me.

 , KONTROLAPOLICIJE