ŠESTA KONFERENCIJA SLUČAJEVA ZAŠTITE NASILJA U PORODICI

ŠESTA KONFERENCIJA SLUČAJEVA ZAŠTITE NASILJA U PORODICI
04 Dec

ŠESTA KONFERENCIJA SLUČAJEVA ZAŠTITE NASILJA U PORODICI

Podgorica, 1. decembar 2017. godine - Na inicijativu Odjeljenja bezbjednosti kriminalističke policije Centra bezbjednosti (CB) Podgorica održana je Šesta konferencija slučajeva o zaštiti od nasilja u porodici. 

Konferenciju od 2015. zajednički organizuju CB Podgorica i Savjet za građansku kontrolu policije što predstavlja realizaciju ranijeg zaključka i preporuke Savjeta kojima je ukazano na potrebu unapređenja primjene policijskih ovlašćenja u vezi sa zaštitom od nasilja u porodici uz organizovanje fokusiranog dijaloga s tim u vezi. Zaključke i preporuke Savjet je usvojio na osnovu brojnih pritužbi i inicijativa nevladine organizacije (NVO) “Centar za ženska prava”.

Šestu konferenciju slučajeva o zaštiti od nasilja u porodici otvorio je Radovan Stijović, komandir Stanice kriminalističke policije, koji je iskazao zadovoljstvo što je uspostavljen i što funkcioniše ovaj mehanizam jer se kroz dijalog sa građanskom kontrolom policije i NVO koje rade sa žrtvama nasilja i pojačanu komunikaciju u vezi sa individualnim slučajevima značajno unaprijedilo postupanje policije i uspješno se rješava značajan broj predmeta u vezi sa nasiljem u porodici.

Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije, prof.dr Dražen Cerović, pozdravio je inicijativu CB Podgorica za održavanje konferencije cijeneći da je to odgovoran odnos prema  tekovinama građanske kontrole rada policije. Ranije konferencije sazvane su na inicijativu Savjeta (2) i NVO (3). 

U radu konferencije pored policijskih službenika_ca iz Jedinice aktivno su učestvovali su Nikolina Boljević, psihološkinja i projekt asistentica u NVO “SOS telefon za žene i djecu žrtva nasilja Podgorica”, Ana Jaredić, koordinatorka u NVO “Centar za ženska prava” i mr Aleksandar Saša Zeković, član Savjeta za građansku kontrolu rada policije. 

Na konferenciji su razmotrena četiri predmeta iz problematike nasilja u porodici. 

Detaljno je diskutovana primjena policijskih ovlašćenja i slučaj ubistva pokojne profesorice Durije Pojatić. Predsjednik Savjeta, prof.dr Cerović, predstavio je zaključak i ocjene građanske kontrole policije u vezi s ovim predmetom. Integralni tekst ocjena Savjeta dostupan na ovom linku

Starješina Stijović je istakao da nije moguće da policija, i pored svih preduzetih mjera i radnji, pretpostavi postupke i ponašanja. Komandir Stijović je saopštio da je nakon ovog slučaja dodatno osnažen rad i postupanje policije što se ogleda u tome, kako je pojašnjeno, da policijski službenici_ce insistiraju na pružanju dodatne pomoći i podnošenju prijave pri čemu se pojačana pažnja posvećeuje komunikaciji kako bi se žrtva nasilja u porodici ubijedila na podnošenje prijave odnosno da se zapisnički (izjavom) konstatuje od strane same žrtve da ne želi da podnese prijavu i pored insistiranja policije. Predstavljene aktivnosti policije odnosno službenika_ca CB Podgorica pozdravile su predstavnice NVO i građanska kontrola policije. 

Ana Jaredić, iz Centra za ženska prava, posebno je istakla problem istorijata nasilja i pohvalila dobru komunikaciju koja je uspostavljena sa CB Podgorica. 

Konstatovana je potreba, upravo na predlog predsjednika Savjeta prof. dr Cerovića, da se unaprijedi informacioni sistem koji koristi policija i da kroz isti obuhvate i nasilnice iz problemtike porodičnog nasilja i na istom onom nivou koji postoji i za bezbjednosno interesantna lica. To bi posebno pomoglo rad i pojačalo pažnju policijskih službenika koji patrolno djeluju i odgovaraju na prijavljeno nasilje u porodici. 

Diskutovano je i o slučaju J.-M. koji je bio arhiviran ali je, nakon diskusije i novih činjenica, starešina Stijović najavio njegovo ponovo otvaranje kako bi se uzela u obzir i saznanja članova porodice a ne samo advokatice žrve. 

Konferencija je, na predlog “Centra za ženska prava”, pohvalila postupanje policijskih službenika_ca CB Podgorica u vezi sa predmetom Z.Đ. Istaknuto je da je pohvalno što su u obzir uzete sve prijave koje su podnijete protiv istog, određen je pa i prudužen pritvor.

Ponovo je prepoznata potreba da se otvori diskusija sa akterima socijalne politike i da je neophodan kvalitetniji odgovor centra za socijalni rad, posebno kod izrade dobrog plana za zaštitu djece i unapređenje rada službe za odrasla i starija lica. S tim u vezi predsjednik Savjeta će inicirati razgovor resornog ministra sa starešinama CB Podgorica i ženskim grupama. 

Konstatovano je da između organizacija za zaštitu žrtava nasilja u porodici i CB Podgorica postoji izuzetno kvalitetna i uspješna saradnja i da su brojni slučajevi u proteklom periodu uglavnom uspješno rješavani. Važno je da se nastavi sa dobrom komunikacijom i intenzivnim konsultacijama i da se održava dobra kondicija i posvećenost policije ovoj problematici. Konstatovano je da uvjek treba imati u vidu mogući smrtni ishod svakog slučaja i da treba insistirati, kod svakog slučaja, na procjeni rizika.